Туск нови премијер Пољске, обећао да ће "смекшати" односе са Бриселом :: Semberija INFO ::

 

Туск нови премијер Пољске, обећао да ће "смекшати" односе са Бриселом


Foto: Tanjug

Пољски парламент изабрао је вечерас Доналда Туска, лидера центристичке партије Грађанска платформа, за новог премијера, након осмогодишње владавине странке Закона и правде доскорашњег премијера Матеуша Моравјецког.

Туск је постао премијер након што је претходно данас доњи дом пољског парламента изгласао неповјерење влади Моравјецког.

Туск је скоро два мјесеца послије парламентарних избора изабран за премијера, уз помоћ коалиционих партнера, међу којима су љевичари и умјерени конзервативци, пренио је АП.

Те партије су ишле на изборе одвојено, али су обећале да ће радити заједно под лидерством Туска, како би се обновили демократски стандарди и односи са савезницима.

Овим гласањем се завршила осмогодишња власт странке Закона и правде (ПиС), за коју критичари кажу да су подривали независност судства, користили државне медије за своју пропаганду и допринијеле креирању предрасуда према мањинским групама, као што су мигранти, или према ЛГБТ заједници, навео је Ројтерс.ж

Туск, бивши предсједник Европског савјета, обећао је да ће "смекшати" односе између Варшаве и Брисела и одблокирати милијарде евра намјењене Пољској, које су заустављене због забринутости челника ЕУ око владавине права у Пољској.

Избори у Пољској одржани су 15. октобра. Партија Моравјецког је добила 194 посланичка мандата, а Тускова 157. 

(Тањуг)