Највећи штрајк у Њемачкој у посљедњих 30 година: Милиони ће остати без превоза :: Semberija INFO ::

 

Највећи штрајк у Њемачкој у посљедњих 30 година: Милиони ће остати без превоза


Фото - Танјуг / АП
БЕРЛИН - У поноћ с недјеље на понедјељак (27. март) у Њемачкој ће стати готово све. Возови неће саобраћати готово уопште, од аеродрома радиће једино онај у Берлину. Требало би да стане и градски превоз у седам од шеснаест покрајина.

Највећи штрајк у посљедње три деценије оставиће милионе људи без уобичајеног превоза и вјероватно ће друмови бити крцати аутомобилима.

На такав штрајк упозорења позвала су два битна синдиката, Синдикат жељезничара и запослених у саобраћају (ЕВГ) и Синдикат услужних дјелатности Верди.

Синдикати одбили прву понуду

Синдикати желе веће плате обзиром на поскупљења, као и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним дјелатностима. Нова рунда преговора почиње управо у понедјељак.

Верди за јавне службенике - по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима или у градском превозу - тражи 10,5 одсто више, али тако да најмање повећање буде 500 евра мјесечно бруто. Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра.

Слично су синдикату ЕВГ понудиле Њемачке жељезнице и још педесетак жељезничких предузећа. ЕВГ то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра мјесечно.

Боље један дан, него да траје недјељама

Предсједница удружења општинских и градских послодаваца Карин Велге критиковала је оволики опсег штрајка: "Тај штрајк и градског и жељезничког, баш као и авионског саобраћаја је претјеран и не штети само угледу јавног превоза, него и укупном угледу Њемачке као привредне локације која је упућена на мобилности", рекла је она за таблоид Билд.

Челник синдиката Верди, Франк Вернеке, за исти лист одговара: "Боље да се један дан у Њемачкој ништа не креће и да се онда постигне прихватљива понуда, него да то не успије и да се онда борба за радничка права протегне седмицама гдје ће грађани бити још много теже погођени."

Штрајк је био најављен довољно рано да би се сви могли прилагодити, каже Вернеке, а чује се и да немају намјеру да штрајкују за вријеме ускршњих празника.

"Упркос свој паљби по нама, од почетка године имамо 70.000 нових чланова. То је најјачи прилив чланова од нашег оснивања прије више од двије деценије", додао је Вернеке.

Једна анкета YоуГов показује да 55 одсто грађана подржава штрајк. Најављено је да ће он трајати тачно један дан, те да се од уторка све враћа на старо.


Независне новине