Додик помиловао пет осуђеника, међу њима бивши правобранилац и директор добојске болнице :: Semberija INFO ::

 

Додик помиловао пет осуђеника, међу њима бивши правобранилац и директор добојске болнице


Фото - АА


Предсједник Републике Српске Милорад Додик помиловао је пет осуђеника, међу којима су и бивши правобранилац Мирко Стојчиновић и некадашњи директор болнице у Добоју Младен Гајић.

Додик је своје законско право искористио, иако је Окружни суд у Бањалуци у оба случаја дао негативно мишљење, објавио је бањалучки портал Капитал (Цапитал.ба).

Стојчиновић је пресудом из јула 2021. године осуђен на двије и по године затвора због злоупотребе службеног положаја и овлашћења, а пресуду је у септембру 2022. године потврдио Врховни суд РС. Такође забрањено му је да ради у државној служби.

Он је пресуђен да је својим пропустима причинио милионску штету Граду Бањалуци.

Бившем директору болнице у Добоју Младену Гајићу биће избрисана пресуда за несавјестан рад у служби, којом је осуђен на десет мјесеци затвора, а која је касније замијењена новчаном казном коју је платио.

Гајића је тужилаштво теретило да је спровео поступак јавне набавке заштитних одијела и маски за потребе болнице, као и за "Дом за старија лица Добој" преговарачким поступком без објаве обавјештења о набавци, укупне вриједности 136.918 КМ (око 70 хиљада евра) са ПДВ-ом.

Према оптужници, умјесто уговорене медицинске, испоручена је немедицинска роба, оштетио је буџет града Добоја за 82.320 КМ (око 42 хиљаде евра). Тај новац Гајић је такође надокнадио.

Осим те двојице, Додик је помиловао неколико људи склоних насиљу, од којих је један осуђен за изазивање саобраћајне несреће у којој је погинуо мотоциклиста.

Предсједница опозиционог Народног фронта (НФ) Јелена Тривић назвала је "срамним" то што је Додик помиловао пресуђене особе, кадрове његовог Савеза независних социјалдемократа (СНСД), које су злоупотребиле службени положај и нанијеле вишемилионске штете Граду Бањалуци и здравственом систему РС, као и особе склоне насиљу.

Тривић је оцијенила да је то "уједно и Додиков позив свим криминалцима да несметано наставе да пљачкају и отимају од народа, јер чему судови кад је Додик ту да их помилује".


Извор: Бета (Д.П.) / БХРТ