Због истека рока и труљења повучено и уништено 600 кг хране :: Semberija INFO ::

 

Због истека рока и труљења повучено и уништено 600 кг хране


Foto: Unsplash
Око 600 кг неисправне хране у овој години је повучено из промета у Републици Српској, и то по налогу инспекције.

Потврђено је ово "Независним новинама" из Инспектората Републике Српске, одакле наводе да на дневном нивоу контролишу храну која се налази у промету, а у случајевима када се утврди да намирнице не испуњавају прописане услове безбједности и квалитета, налажу њихово повлачење из промета, те уништавање.

"У унутрашњем промету храна се најчешће повлачи због недостатака на декларацији, труљења и протеклог рока употребе. У правилу је ријеч о појединачним случајевима у којима инспектори затичу по неколико паковања хране којој је истекао рок употребе, а најчешће је ријеч о производима који по својој природи имају краћи рок трајања, као што су млијечни и месни производи, освјежавајућа пића, кондиторски производи и слично. У овој години, по том основу, по налогу Републичке инспекције за храну из промета је повучено око 600 килограма хране", наводе из Инспектората РС.

Како кажу, у пракси, инспекција у промету не затиче веће количине неприкладне хране, јер трговци сами повлаче такве намирнице, с обзиром на то да на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза.

Но, посебне поступке подразумијева контрола по обавјештењима која доставља Агенција за безбједност хране БиХ, о повлачењу производа одређене серије и лота са европског тржишта, а за које постоји могућност да су пласирани на тржиште БиХ. Помоћу овог система земље чланице размјењују информације у случајевима када постоји ризик за људско здравље, а због којег су покренуте одређене мјере попут повлачења или забране продаје одређених производа. Ако постоји потенцијални ризик да је на бх. тржишту дистрибуисана спорна храна, Агенција обавјештава надлежне инспекције ентитета и Брчко дистрикта о потреби појачаног надзора и повлачењу производа уколико се он пронађе у промету.

"У овим случајевима поступак подразумијева да се контрола врши код увозника или дистрибутера за Републику Српску, гдје се увидом у документацију и лагер-листе провјерава да ли је увезена спорна серија и лот производа чије повлачење се врши. Важно је нагласити да је у овим случајевима ријеч о тачно одређеним серијама и лотовима производа, са тачно одређеним роковима трајања, односно да није ријеч генерално о повлачењу свих производа те врсте и тог бренда", додају из Инспектората РС.

Истичу да, ако се утврди да је спорни производ пласиран на тржиште, налаже се увознику, односно дистрибутеру да системом сљедивости повуку производе од купаца.

Иначе, у овој години Агенција је инспекцијским органима достављала различита обавјештења ради провјере, као што су повлачење млијечне чоколаде поријеклом из Пољске у којој су пронађени комадићи пластике, раженог брашна поријеклом из Литваније због прекорачења максимално дозвољене количине охратоксина А, крекера поријеклом из Италије због неадекватног декларисања потенцијалних алергена, тјестенине поријеклом из Румуније због недозвољених количина микотоксина, те изворске воде поријеклом из Хрватске због органолептичких промјена.

Из Агенције за безбједност хране БиХ за "Независне новине" наводе да су субјекти који обављају дјелатности повезане с храном у свим фазама производње, прераде, обраде и дистрибуције дужни осигурати да храна задовољава одредбе прописа о храни релевантних за њихове дјелатности и надзирати поштивање прописа.

"Повлачење и опозив хране која представља потенцијални ризик по здравље потрошача законска је обавеза и одговорност субјеката у пословању с храном, а наведени поступци спроводе се под надзором мјеродавних инспекцијских тијела, која су у саставу ентитетских, кантоналних, градских и општинских управа и служби за инспекцијске послове", навели су из Агенције.

(Независне)