Ђаци и даље не желе у конобаре, пекаре и месаре :: Semberija INFO ::

 

Ђаци и даље не желе у конобаре, пекаре и месаре


Foto: Pixabay
Упис у средње школе завршен је широм Српске, а будући средњошколци су ове године "заобишли" пољопривредне и угоститељске струке, кажу директори средњих школа и истичу да је интересовање младих за ова занимања из године у године све мање.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије, који је уједно и директор Грађевинске школе Бањалука, казао је за "Независне новине" да су Политехничка, Пољопривредна, али и Угоститељска школа те које нису попуниле мјеста, док су скоро све остале школе испуниле уписну квоту.

"Иако је ранијих година велики притисак био на Медицинску школу, ове године то није био случај, остало је само 14 ђака који нису примљени", казао је Бајић и додао да, што се тиче Грађевинске школе, 45 ученика није успјело да упише жељено занимање у овој школи.

Да млади и даље зазиру од заната, упркос великој потражњи на тржишту рада и високим платама, потврђује и број пристиглих пријава у бањалучку Пољопривреду школу, која је успјела да попуни само једно одјељење ветеринарских техничара, док сва остала занимања нису ни близу жељених квота.

"За прехрамбене и пољопривредне техничаре имамо по 16 уписаних ђака, а кад је ријеч о занатима, ситуација је изненађујуће лоша. Истина је да није било пуно боље ни ранијих година, али сада, на примјер, имамо само троје дјеце која се желе школовати за месара и 10 за пекара. Слабо интересовање је и за нова занимања, агротуристичког техничара и агротехничара", казала је за "Независне новине" Јасна Петровић, помоћница директора Пољопривредне школе Бањалука, и истакла да је овогодишњи упис катастрофа.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, казао је за "Независне новине" да је већина школа попунила мјеста и, како истиче, оно што их посебно радује је повратак ђака у гиманзију.

"Укупно је основну школу завршило 936 ученика, а ми смо мало амбициозно направили план уписа за око 950 ђака", казао је Ђурић и додао је да највише слободних мјеста остало у Пољопривредној-медицинској школи, пољопривредна струка.

Да је број уписаних средњошколаца мањи од планираног, а да Пољопривредно-прехрамбена школа ове године има мање уписаних ђака, каже и Дражена Мршић, предсједница Актива директора средњих школа регије Приједор.

"Слободних мјеста остало је у Пољопривредно-прехрамбеној школи, за занимања ветеринарски техничар, прехрамбени техничар, агропроизвођач и пекар, затим у Гимназији и у Центру 'Сунце', односно у школи за ученике са потешкоћама у развоју", казала је Мршићева за "Независне новине".

Тијана Васиљевић Стокић, предсједница Актива директора средњих школа регије Добој, истиче за "Независне новине" да је у овој регији планиран упис 620 будућих средњошколаца, те да су све средње школе уписале довољан број ученика.

"Слободних мјеста остало је у Гимназији и Угоститељској школи", казала је Васиљевић Стокићева.

Према њеним ријечима, није јој јасно зашто ђаци не желе да се уписују у Угоститељску школу јер, како каже, одмах по завршетку школовања имају сигурно запослење.

"Тако да је разлог мале заинтересованости помало феномен", појаснила је Васиљевић Стокићева.

Из Министарства просвјете и културе Српске казали су да је планом уписа у прве разреде средњих школа за 2024/2025. годину предвиђено 10.197 мјеста у 458 одјељења.

Према подацима Завода за статистику Републику Српске, у школску 2023/2024. годину уписано је 34.825 ученика.

Највише ђака уписано је у стручне техничке школе и то 23.024, затим у гимназије 6.011, те стручне школе 5.317 дјеце. У клупе умјетничких школа прошле јесени сјело је 298 свршених основаца, док се у вјерске образовне установе уписало 109 ђака.

(Независне)