Пореска управа Српске за пет мјесеци прикупила готово милијарду и по КМ јавних прихода :: Semberija INFO ::

 

Пореска управа Српске за пет мјесеци прикупила готово милијарду и по КМ јавних прихода


Фото - РТРС
Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила 1,479 милијарди марака, што је за 200,5 милиона КМ или 16 одсто више у односу на исти период претходне године, саопштено је из Пореске управе Српске.

У периоду јануар-мај ове године, доприноси су наплаћени у износу од 881 милион КМ, што је за 118,3 милиона КМ или 16 одсто више него у истом периоду претходне године, при чему је наплата доприноса за Фонд ПИО већа за 17 одсто, за Завод за запошљавање већа је за 16 одсто, за Фонд дјечје заштите се биљежи повећање од 16 процената, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања већа за 13 процената, наводи се у саопштењу.

Директни порези су у посматраном периоду ове године наплаћени у износу од 383,9 милиона КМ, што је за око 64,9 милиона марака или 20 одсто више него у првих пет мјесеци претходне године.

- Највећу наплату код директних пореза биљежи порез на добит, који је наплаћен у износу од 226,3 милиона КМ, што је за 25,4 милиона КМ више него у истом периоду 2022. године. Истовремено, наплата пореза на доходак је износила 139,7 милиона марака, што је за 36,5 милиона марака или 35 процената више у односу на упоредни период. Поред тога, забиљежен је и раст наплате прихода по основу пореза на непокретности, и то за 2,8 милиона КМ у односу на период јануар-мај 2022. године - истичу из Пореске управе Српске.

Из Пореске управе Српске прецизирају да је код осталих јавних прихода наплата износила 213,9 милиона КМ, што је за 17,4 милиона КМ или девет одсто више у односу на исти период 2022. године.

- Када је у питању ова група јавних прихода, настављен је раст наплате по основу казни и накнада за приређивање игара на срећу од три, односно 37 процената, док је наплата прихода по основу концесионих накнада већа за 6,2 милиона марака. Што се тиче само маја ове године, наплата је износила 269,7 милиона КМ, што је за 26,5 милиона марака или 11 одсто више него у истом мјесецу прошле године - наводе из Пореске управе Српске. 


​РТРС