Почела сједница Скупштине Србије, на дневном реду 60 тачака :: Semberija INFO ::

 

Почела сједница Скупштине Србије, на дневном реду 60 тачака



Посланици Скупштине започели су прво ванредно засједање са 60 тачака дневног реда, међу којима је прва усвајање Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, договорене на Свесрпском сабору у јуну.

На дневном реду је и повећање таксе за јавни медијски сервис са 299 на 349 динара, као и измјене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбједности и Закона о платним услугама.

Посланици ће усвојити неколико закона о задуживању државе, као и више међународних споразума међу којима и оне у области одбране са владом Сао Томе и Принципе, Мађарске, Казахстана и Габона.

Очекује се и избор гувернера Народне банке Србије, а за ту функцију поново је предложена актуелна гувернерка Јоргованка Табаковић, док је за вицегувернера предложен Жељко Јовић.

За новог предсједника Фискалног савјета предложен је професор Економског факултета у Београду Благоје Пауновић, а за члана тог тијела поново је предложен Никола Алтипамарков.

Скупштина ће дати сагласност на финансијски план Агенције за енергетику, Регулаторног тијела за електронске медије и Комисије за хартије од вриједности за 2024. годину, а размотриће и извјештаје о раду више агенција за прошлу годину.

Посланици на почетку сједнице користе своје право да од надлежних траже информације или објашњења.

Сједницу је отворила потпредсједница скупштине Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије, а присуствује 166 посланика. 

Констатоване су оставке Реихана Куртовића, Иване Николић и Владимира Орлића, а потврђен је мандат Александри Томић.


Извор: Бета (С. Т.) / БХРТ