Дачић: Ухапсићемо све помагаче убице полицајца :: Semberija INFO ::

 

Дачић: Ухапсићемо све помагаче убице полицајца


- Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће полиција утврдити циљеве и мотиве убице полицајца Небојше Крсмановића Фатона Хајризија, кога су јуче ликвидирали припадници САЈ-а, као и да ће сви његови помагачи бити ухапшени и да ће се од Њемачке тражити и хапшење Хајризијевог брата.

- Када неко нападне државу као што је урадио Фатон Хајризи онда је то терористички акт - истакао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је рекао да је Хајризи опасан криминалац.

- Он је релативно млад да би учествовао у ратним активностима за вријеме НАТО бомбардовања, али припада групи која глорификује Ослободилачку војску Косова. Који су били његови циљеви и мотиви, то ћемо утврдити, од Њемачке очекујемо одговоре на питања да ли је он стварно био или није био у Њемачкој - рекао је он.

Дачић је рекао да још увек постоје многа отворена питања, као што је питање за ЕУЛЕКС зашто није издат међународни налог за хапшење Хајризија ако је већ побегао из затвора.

- Оно што је сигурно јесте да ће сви људи за које смо сазнали да су дио овог случаја бити ухваћени и да ће одговарати - рекао је Дачић.

Навео је да у почетку није било јасно ко је убио једног полицајца и ранио другог, због изјаве да су документа украдена од стране брата али очигледно да ту није било никакве крађе нити је Хајризи ишао у Хановер па се враћао у Прешево.

Према његовим речима, вероватније је да је то другачији сценарио, а то је да је неко донео пасош његовог брата на Косово и Метохију и да је то био договор.

- У принципу смо реконструисали како се то све десило, у смислу тога да је он кренуо из Прешева, да је тамо имао логистику и да је једна особа координисала ко ће га превести и тражили су возача. То је особа за коју тражимо међународну правну помоћ пошто је ријеч о држављанину Словеније, нашег поријекла. Преко брачног пара Радовановић, који је ухапшен, ангажован је возач из Тутина да га превезе до Лознице - објаснио је Дачић.

Додао је да су сви ти помагачи похапшени, а и у Прешову и Бујановцу се трага за лицима су помагала убици полицајца.

Ми ћемо расветлити сваки детаљ и ухапсити људе који су били укључени у помагање, и тражићемо од Немачке да ухапси његовог брата и да разјасни причу о његовим документима, тј. немачкој личној карти и пасошу привремених косовских институција, рекао је он.
 
(Тањуг)