Вјежба „Вихор 2024“:Шта ће данас бити приказано на Пештеру :: Semberija INFO ::

 

Вјежба „Вихор 2024“:Шта ће данас бити приказано на Пештеру


Извор: Танјуг / Глас Српске

СЈЕНИЦА - На Привременом полигону “Пештер” данас ће бити одржана здружена тактичка вјежба с бојевим гађањем “Вихор 2024”, на којој је ангажовано више хиљада припадника Војске Србије и више од 500 средстава наоружања и војне опреме, а вјежби ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, највиши званичници Владе и Војске Србије.

Присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик, те предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Најављено је и присуство команданта Кфора Озкан Улуташа, који ће доћи на позив начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића.

То ће бити први пут да један командат Кфора, међународних мировних снаге под вођством НАТО, заснованих на Резолуцији Савета безбједности УН 1244 из 1999. године, присуствује приказу способности Војске Србије.

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је уочи вјежбе да ће током “Вихора 2024” бити приказани по први пут многи системи наоружања, међу којима, како је рекао, има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих и најубојитијих.

На вјежби ће учестовати копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вјежба је једна од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела. Ангажовано је неколико хиљада припадника Војске Србије из Генералштаба, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, Гарде и специјалних јединица - 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намјене “Кобре”, које су у оквиру здружене вјежбе “Вихор 2024” ангажоване на извођењу противтерористичке операције.

На привременом полигону Пештер Војска Србије ангажовала је више од 500 средстава наоружања и војне опреме, од којих више од 50 модернизованих средстава и средстава у развоју, попут извиђачке беспилотне летјелице “пегаз”, дрона малог домета “врабац”, наоружане беспилотне летјелице кратког домета “сенка”, килер дрона “осица”, наоружаног дрона “обад”, као и наоружаног мини квадрикоптера “комарац”.

У реализацији тактичких и ватрених задатака биће употријебљени тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, “Милош”, “Лазар-3”, МРАП, самоходна хаубица 155 мм “Нора-Б52”, модернизовани и дигитализовани вишецјевни лансери ракета “огањ” и возила “хамви”. Када реч о летјелицама Ратног ваздухопловства, током “Вихора” ће бити ангажовани авиони “МиГ-29”, модернизовани “Орао”, “Супер Галеб Г-4”, хеликоптери “Ми-35М”, “Ми-17”, “Х-145М”, “Гама” и транспортни авиони CASA C-295 и Ан-26, као и даљински пилотирани ваздухоплов CH-95. Планирано је да се током увежбавања прикажу и противваздухопловни системи “ФК-3”, “ПАСАРС” и “ПАНЦИР-С1”, као и систем за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова “Репелент”.