Да ли БиХ постаје сигурна кућа за криминалце? :: Semberija INFO ::

 

Да ли БиХ постаје сигурна кућа за криминалце?


Foto: Ilustracija
- У БиХ ухапшен опасни "шкаљарац". На сјевероистоку БиХ приведен припадник "кавачког клана". Током уласка у БиХ пао Црногорац пријављен због шверца тешког 600.000 КМ. У Бијељини ухваћен осумњичени за транспорт убице полицајца из Србије.

Све су то примјери који датирају из недавне прошлости и показују да је БиХ често скровиште за људе из региона са, благо речено, мутном биографијом. Порука професије је јасна - нешто се мора променити.

Нермин Пећанац, некадашњи министар унутрашњих послова Кантона Сарајево, каже да, нажалост, није погрешан, него истинит утисак да бројни криминалци уточиште налазе у БиХ.

"Бојим се да БиХ, нажалост, све више постаје “сигурна кућа” за криминалце из окружења, али не само окружења него и других земаља. Они очигледно БиХ схватају “сигурном кућом”, а власт им пружа такав амбијент да се они овдје дефинитивно осјећају сигурним", рекао је Пећанац за "Независне новине".

Он каже да је створено такво окружење да је сигурније и мање опасно бавити се криминалом него пријавити злочин.
"Имамо ми споразуме и са Србијом и са Хрватском у вези са изручењем, али очигледно је да они не функционишу. Наше границе су, што би рекли стари људи, шупље к'о ђевђир, улази се, излази. Добар дио границе је непокривен. Имамо читав амбијент који више погодује криминалцима него борцима против криминала", оцијенио је Пећанац.

Сафет Мушић, стручњак за безбједност, каже да оперативни подаци показују да су у неколико наврата подручја Сарајева, затим Јахорине, Бијељине, па чак и Мостара, била уточиште таквих особа.

Криминалци су мониторинг подручја у БиХ и региону гдје постоје одређене слабости у раду полиције и тужилаштва. У Босни и Херцеговини имамо такав полицијски систем да, на примјер, у ФБиХ имате десет кантона и десет Министарства унутрашњих послова. Имате два ентитета Министарство унутрашњих послова. Дакле , они то врло добро знају и вешто га користе. Они траже уточиште у области у којој или недостаје полиције или професионализма у раду полиције, или где постоје полицајци који су корумпирани или могу бити корумпирани, рекао је Мушић за Независне новине.

Како додаје, треба имати на уму и чињеницу да Граничној полицији БиХ недостаје полицајаца.

Недостају им полицајци дуги низ година. С друге стране, нажалост, Гранична полиција БиХ је врло често оптерећена корупцијским скандалима, гдје су водећи људи укључени у коруптивне активности. Чланови других агенција такође су били укључени у коруптивне активности, односно контакте са криминалним круговима. Дакле , ово је општи проблем, рекао је Мушић.

Денис Хаџовић, предсједник Центра за сигурносне студије, такође упозорава да немамо потпуне имплементације међународних споразума које је БиХ потписала и са Србијом и са Хрватском, а односе се на изручивање криминогених особа.

"Притом , БиХ недостаје око 500 граничних полицајаца. До краја године ће у пензију отићи још њих 300, тако да ће се та ситуација додатно усложнити", нагласио је Хаџовић. Недостаје нам, додаје, и оперативни уговор са Фронтеxом, који би омогућио да нам међународне снаге помогну у домену заштите граница.

"Нажалост , проблеми се гомилају, а политичари не траже дугорочна рјешења", истакао је Хаџовић за "Независне новине".
 
(Независне)