Дом народа усвојио буџет институција БиХ за ову годину :: Semberija INFO ::

 

Дом народа усвојио буџет институција БиХ за ову годину


Foto: Nezavisne
Дом народа Парламентарне скупштине БИХ са осам гласова за и шест против, усвојио је буџет институција БиХ за ову годину у износу од 1.355.400.000 КМ.

Затко Милетић, делегат ЗНГ у Дому народа скренуо је пажњу на то да су приходи од индиректних пореза повећани за 800 милиона КМ, а да је буџет повећан за свега 40 милиона КМ, што је далеко мање повећање него што је било у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Он је рекао да је највећи проблем, тренутно, у Босни и Херцеговини мањак кадра у полицијским агенцијама и Граничној полицији БиХ, наводећи да БиХ у овом тренутку фали половина граничара.

Желимир Нешковић, делегат СДС-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ рекао је да је буџет институција БиХ био далеко мањи док је његова странка била на власти те да је доласком СНСД-а он драстично повећан.

"Мени као представнику српског народа то итекако смета јер задире у интересе Републике Српске", рекао је Нешковић додајући да су повећани буџети институција против којих се власт у Републици Српској наводно борила, као што су Тужилаштво, Суд итд…

Опозициони посланици, замјерке су имали и због издвајања новца за набавку зграде Управе за индиректно опорезивање БиХ, наглашавајући да се за тај посао дошло до цифре од 100 милиона КМ.

"Мислим да је се прешла мјера у охолости и бахатости", рекао је Илија Цвитановић, делегат ХДЗ 1990 у Дому народа Парламетнарне скупштине БиХ.

Срђан Амиџић, министар финансија и трезора БиХ рекао је да није задовољан структуром буџета али да је он ствар политичког договора и политичке реалности.

"Милијарда КМ одлази на плате, 200 милиона КМ на трошкове и 100 милиона на капиталне инвестиције. Ниједан буџетски корисник неће имати проблема са извршавањем својих обавеза", рекао је Амиџић.

Делегати Дома народа усвојили су и измјене и допуне Закона о ВСТС-у којима се продужава рок за успостављање одјела за провјеру имовине судија и тужилаца на 28. фебруара 2025. године. Такође овим Законом предвиђено је да судије и тужиоци који су именовани, а који нису могли ступит и на дужност јер им није провјерена имовина, ипак могу почети са радом,  с тим да ће им имовина бити провјерена касније.

Такође, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ након Представничког дома Парлмаентарне скупштине БиХ усвојила је и измјене Закона о јавним набавкама на чији је циљ да се "професионални жалитељи" спријече да успоравају јавне набавке са циљем "рекетирања привредника" који учествују на тендерима.

(Независне)