ИЗБОР ЗА СТАБЛО ГОДИНЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ - ТВОЈЦО2.БА :: Semberija INFO ::

 

ИЗБОР ЗА СТАБЛО ГОДИНЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ - ТВОЈЦО2.БА


У оквиру платформе за климатску акцију ТвојЦО2.ба, УНДП у Босни и Херцеговини Вас позива да заједничким промотивним снагама мобилизујемо све љубитеље природе да номинују стабла посебне вриједности за кампању „Стабло године у Босни и Херцеговини“, како бисмо заједно скренули пажњу на јединствено богатство природе БиХ и указали на вриједност очувања шума у борби против климатских промјена.

Више од половине територије Босне и Херцеговине прекривено је богатим шумама изузетне разноликости. Бројни градови и села су такођер украшени вриједним примјерцима дрвећа. Шуме и појединачна стабла имају кључну улогу у пречишћавања вода, спрјечавања клизишта и регулацији температуре, али су везана и за духовне и традицијске вриједности наших крајева.

Свако стабло је свијет за себе. Широм Босне и Херцеговине постоје вриједна и стара стабла која заслужују заштиту и промоцију њихових вриједности. Можда су нека од њих већ нашла своје мјесто у до сада предложеним стаблима – истражите постојеће номинације!



Од 23. септембра до 21. октобра 2022. свако може предложити једно или више стабала за која сматра да требају понијети титулу „Стабло године у Босни и Херцеговини.“ Побједници ће бити проглашени након периода јавног гласања на ТвојЦО2.ба, које ће трајати од 01. новембра до 11. децембра ове године. Особе које буду номиновале првих двадесет стабала по гласовима јавности бит ће награђене соларним пуњачима.

Позивам вас да нам се придружите у позивању јавности да се укључи у ову кампању, и да заједнички препознамо најстарије, најљепше и најзанимљивије дрвеће у Босни и Херцеговини за титулу „Стабло године“!
Осим тога, сада је најбоље вријеме и да брзо и лако допринесете обнављању и очувању шума у Босни и Херцеговину кроз куповину садница стабала на ТвојЦО2.ба!