Ни папрене цијене нису препрека брчкању у Грчкој :: Semberija INFO ::

 

Ни папрене цијене нису препрека брчкању у Грчкој


FOTO: Ilustracija
Папрене цијене љетовања у Грчкој и Турској нису спријечиле многе становнике Српске да управо једну од те двије дестинације одаберу за одмор и ове сезоне, што потврђују и у домаћим туристичким агенцијама, у којима се, кажу, не стижу јавити на све позиве.
 
Хотели у Грчкој, која је некад била доступна већини, су толико поскупјели да је десет дана са доручком у Сивоти на Јонској обали у јулу ове године за чак 1.000 евра скупље, него лани у истом периоду, а скочиле су и цијене приватних апартмана тако да би пронашли добар смјештај испод те цијене звучи као научна фантастика.
 
Међутим, то поскупљење многе у Српској баш и не погађа, јер је, како тврде у туристичким агенцијама широм Српске, интересовање грађана за одмор на грчким плажама све веће.
 
Владимир Ћоровић из туристичке агенције “КонТики” казао је за “Глас Српске” да су аранжмани за Грчку и Турску најпродаванији.
 
- Грађани Српске су у претходних неколико година највише бирали Грчку или Турску, а додатна предност јесте то што имамо директне летове из Бањалуке па је и једноставност путовања загарантована. Турска је више предвиђена за породични одмор, са много садржаја за дјецу, док Грчка највише одговара паровима и млађим људима, јер иду на излете, изнајмљују скутере и слично - казао је Ћоровић.
 
Према његовим ријечима, иако су обје дестинације ове године скупље у односу на претходне сезоне, путовања за Грчку и Турску тренутно су продаванија него остали аранжмани.
 
- Цијене су у просјеку више за десет до 15 одсто. Међутим, има хотела који уопште нису мијењали цјеновнике, док с друге стране има оних који су значајније подигли цијене - истакао је Ћоровић.
 
Становници Српске, додао је он, углавном букирају просјечне хотеле, за које је потребно издвојити око 1.500 КМ по особи за неколико дана, што је за неких 200 марака више него лани.
 
У бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел” истичу да телефони не престају да звоне те кажу да некад имају осјећај да ово љето нико неће остати код куће.
 
- Највише интересовања нам стиже за путовање у Грчку, затим за Турску, Шпанију те Италију и Црну Гору. За Грчку, што се тиче авио-превоза, за јун је све већ попуњено. Људи не жале новац кад су у питању путовања, радије ће се и задужити него цијело љето провести код куће - казали су у овој бијељинској туристичкој агенцији.
 
Ништа мање посла немају ни у туристичкој агенцији “Вуковић” која своје аранжмане продаје у три пословнице, односно у Бањалуци, Приједору и Козарској Дубици.
 
- Највише резервација за љетовања стиже нам из Бањалуке. С обзиром на то да највише гравитирамо ка хрватској обали, највеће интересовање је за Макарску. Свакако интересовање влада и за Паралију - казала је водитељ пословне јединице Бањалука Данијела Бајић.
 
Боравишна такса

Од ове године у Грчкој је потребно издвојити и више новца за боравишне таксе, док је најављено и ново правило на плажама када је ријеч о простору за пешкире и сунцобране. Најјефтинија и даље остаје такса за боравак у апартманима, која је била 50 центи по дану по апартману. Тако је за десет дана требало издвојити пет евра, а сада је евро и по дневно, значи 15 евра за десет дана.
 
(Глас Српске)