USAID BIH: „HUB&SPOKES TUZLA“ OBUHVATIO I SEMBERIJU :: Semberija INFO ::

 

USAID BIH: „HUB&SPOKES TUZLA“ OBUHVATIO I SEMBERIJU


УСАИД у БиХ већ неколико година спроводи пројекат под називомУСАИД Пројект развоја одрживог туризма у Босни и Херцеговини (УСАИД Туризам). Тренутно се реализује петогодишњи пројекат у вриједности 20 милиона америчких долара а који има за циљ снажније повезивање инвеститора са локалним туристичким компанијама у БиХ како би наставили развијати једно од најбрже настућих привредних сектора наше земље.


 
-УСАИД Туризам користи своја стручна знања и везе с инвеститорима и међународним лидерима индустрије туризма како би туристичким компанијама понудили промотивну подршку, прилике за умрежавање и информације о приликама и стратегијама за финансирање које ће омогућити даљњи раст њихових компанија“, стоји на сајту УСАИД БиХ.


 
Једна од мјера чију је израду подржао УСАИД Туризам јесте изградња „Хуб&Спокес“ модела за неколико бх. градова (Сарајево, Мостар, Бањалука и однедавно, Тузла). Модел „Хуб анд Спокес“ повезује главне туристичке дестинације (Хубс) и ствара једноставан приступ различитим занимљивим туристичким искуствима, дестинацијама и атракцијама (Спокес). „Хуб анд Спокес“ модел је креиран пратећи потражњу и понашање туриста јер туристи, боравећи на једној локацији траже разноврстан програм који обухвата полудневне и једнодневне туре које су отприлике један сат вожње од мјеста гдје су смјештени.


 
УСАИД Туризам је у сарадњи са Туристичком заједницом Тузланског кантона прије десет дана представио „Хуб&Спокес Тузла“. У питању је јединствени водич за развој одрживог туризма који потиче стварање амбијента у којем преовладава заједнички рад јавног и приватног сектора, те се развијају нове идеје за раст туризма у Тузли и околини. Од сада, доласком у Тузлу, сви гости имају могућност да истраже и друге локалитете у близини, који су карактеристични по бројним знаменитостима и богатом културном и хисторијском баштином.


 
У данашњем динамичном туристичком окружењу, путници све више трагају за искуствима која превазилазе устаљене планове обиласка. Доласком на дестинацију, гости желе да се повежу са локалним људима, како би боље разумјели културу и традицију једног локалитета. Због тога, „Хуб&Спокес Тузла“ представља један посве нови приступ у представљању дестинације, остављајући могућност да се туристи повежу са “срцем града” и осјете енергију локалних људи. Стварањем трајних успомена кроз аутентична искуства туристи постају амбасадори добрих прича које ће потакнути развој локалне економије и у малим мјестима.


 
У моделу „Хуб&Спокес Тузла“ своје мјесто су нашле и туристичке дестинације Семберије и Мајевице. Осмишљено је неколико могућности да  гости који бораве у Тузли дођу у посјету Бијељини гдје би у оквиру цјелодневних туристичких тура упознали посебности нашег града. Тако су предвиђени пакети „Истраживање историје, културе и гастрономије Бијељине“ (укључује доручак у ресторану Ловац, затим обилазак пјешице ужег центра града – зграде Градске управе, Атик џамије, Манастира Светог Василија Острошког, Градског парка, Улице кишобрана, цркве Светог Ђорђа и Музеја Семберије. Предвиђене су двије опције за ручак: 1. ресторан Пет језера и посјета Манастиру Свете Петке и Цркви Пречистог Срца Маријина или 2. ресторан Семберски салаш или Етно село Станишићи уз посјету Цркви Пречистог Срца Маријина. Понуђена је и могућност да се посјети црква Светог Петра и Павла те Манастир Тавна), затим „Освјежи се и истражи Бијељину“ (фокус је на Бањи Дворови и обиласку центра Бијељине) те „Света мјеста Бијељине“ (обухвата посјету 12 храмова три религијске заједнице у Бијељини). Испланирана је још туристичка, једнодневна тура на релацији Тузла – Брчко – Бијељина – Тузла као и дводневна тура која је повезала туристичке знаменитости Лопара, Челића, Угљевика, Теочака и Сапне.


 
Више детаља можете потражити на сљедећем линку: хттпс://туризамбих.ба/wп-цонтент/уплоадс/2024/07/хуб-снд-спокес-тузла.пдф


 
Поред наведених пројеката, УСАИД Туризам представља и различите инвестицијске пројекте, укључујући Туризам будућности на купалишту Буна – Буница (Мостар), Оаза агротуризма и здраве хране: Фарма Мило Село (Лукавац), Лијек за тијело и душу у Љечилишту Гата (Бихаћ), Гламурозно камповање у зеленилу Требиња, Будућност сарајевског зоолошког врта: Пионирска Долина, Природна идила у близини Хаџића, жичару на брду Хум (Мостар), хотел с трговачким и пословним центром у Високом, жичару која повезује Кулен Вакуф са средњевјековним градом Островица у Националном парку Уна, здравствено-рехабилитацијски и wеллнесс центар за опоравак дјеце и одраслих након хемотерапије (Рудо), wеллнесс & спа центар Златни дол Горанци (Мостар) и хотел с пословним центром (Цазин).