Сезонско снижење одјеће и обуће умањило инфлацију у Српској :: Semberija INFO ::

 

Сезонско снижење одјеће и обуће умањило инфлацију у Српској


FOTO: Pixabay
 Инфлација у Републици Српској је након дуго времена пала, те су цијене у јуну у односу на мај ниже за 0,5 одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

У овим подацима ипак се наводи да су у јуну ове године, у односу на мај претходне, цијене у просјеку више за 1,7 одсто.

Да је ово само просјек, показује и чињеница да су од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене у једанаест, а ниже цијене у једном одјељку.

Тако су ниже цијене на годишњем нивоу у јуну ове године забиљежене у одјељку одјећа и обућа за осам одсто, због сезонских снижења конфекције и обуће током године.

"Највећи годишњи раст цијена у јуну 2024. године, забиљежен је у одјељку ресторани и хотели 6,3%, усљед повећања цијена у групи услуге смјештаја од 13,5%, затим у одјељку алкохолна пића и дуван 5,0%, због повећања у групи пиво од 11,6%, а потом и у одјељку остали производи и услуге 5,0%, усљед виших цијена у групи услуге личне хигијене од 8,5%.

Слиједи одјељак рекреација и култура са повећањем од 4,3%, због виших цијена у групи књиге и уџбеници од 9%, потом одјељак здравство са вишим цијенама од 2,8%, усљед повећања у групи медицински производи, прибор и опрема од 5,7%, затим одјељак превоз са растом од 2,5% усљед виших цијена у групи остале услуге везане за моторна возила од 22%.

Повећање од 1,6% забиљежено је у одјељку намјештај и покућство, због виших цијена у групи поправак апарата за домаћинство од 52,4%, исти проценат повећања од 1,6% забиљежен је у одјељку становање, усљед раста цијена у групи ренте станара од 16,5%, слиједи одјељак комуникације са растом од 1,5%, усљед виших цијена у групи телефонске и телекомуникацијске услуге од 1,7%, затим одјељак образовање са вишим цијенама од 0,6%, због повећања у групи образовање, које се не дефинише према нивоу од 7,9%, док је повећање од 0,5% забиљежено у одјељку храна и безалкохолна пића, усљед виших цијена у групи минерална вода и сокови од 8,3% и у групи остали прехрамбени производи од 5,0%", наводи се у анализи Републичког завода за статистику.

Недељка Илијић, предсједница Удружења за заштиту потрошача "Оаза" из Требиња, рекла је за "Независне новине" да се цијене основних животних намирница не снижавају.

"Цијена горива је опет повећана, што значи да се цијене основних животних намирница "држе", а одређени производи поскупљују. Такође, грамажа неких производа је мања, а цијена је већа. Што се тиче потрошача, овај пад инфлације се нимало не осјети. Једино су сезонска снижења одјеће или обуће или намирница пред истек рока које су јефтиније. Цијена основних намирница, као што су хљеб, млијеко, брашно, шећер, није нижа. За месо да не причам", навела је Илијићева.

Додала је да већина потрошача и даље тешко себи може да приушти основне животне намирнице.

"Воће и поврће је такође прескупо. У сезонама одређеног воћа и поврћа цијене су превисоке. На примјер, парадајзу, којем је сад сезона и којег баш има, цијена је баш висока", навела је Илијићева.

Економиста Бојан Лучић казао је да је пад инфлације у овим условима добра и охрабрујућа вијест.

"Проценат није значајан, али свакако био би пријатан за све наставак тренда пада инфлације и стабилизација цијена. Уколико се тренд задржи, реално је очекивати корекцију цијена у правцу снижавања. Грађани најзад могу да се надају добрим вијестима и да своје буџете ускладе са цијенама које не осцилирају превише. Снижавање инфлације је и глобални циљ у ЕУ, тако да је охрабрујуће да смо и ми на путу остварења тог циља", нагласио је Лучић.

(Независне)