У БиХ прошле године признати само патенти из иностранства :: Semberija INFO ::

 

У БиХ прошле године признати само патенти из иностранства


Foto: Freepik
Институт за интелектуално власништво БиХ у току прошле године признао је три патента у националном поступку, а сва три су страних пријавитеља.

Наиме, према подацима Агенције за статистику БиХ, Институту за интелектуално власништво Босне и Херцеговине у току прошле године поднесене су 52 патентне пријаве, од чега је 45 пријава домаћих пријавитеља и седам пријава из иностранства.

"У односу на претходну годину није било промјена. Од укупног броја пријава домаћих пријавитеља 93,3 одсто су   пријаве физичких особа, а 6,7 одсто правних особа, док су код страних пријавитеља све пријаве правних особа", наводе из Агенције за статистику БИХ.

Како додају, према поријеклу пријављених страних патената највише је
било из Кине 28,6 одсто и Чешке Републике 28,6 одсто.

Ирма Исак Гудељ, шефица Одсјека за националне патенте, истиче за "Независне новине" да процедура признавања самог патента траје три до четири године.

"Након што се преда, патент постаје тајна која се чува до 18 мјесеци, и тек послије тога он буде објављен, док сама процедура признања траје три до четири године", казала је Исак Гудељова.

Према њеним ријечима, патенти који су признати прошле године су врло вјероватно поднесени много раније.

"Наш Закон о патенту је прилагођен европском Закону о патенту који се третира Европском патентском конвенцијом у Европском патентном уреду. Такође, читав свијет као и ми ради по Париској конвенцији, према којој се патент чува 18 мјесеци, те сам проналазач има могућност одређене промјене самог патента, или да чак повуче своју пријаву", казала је Исак Гудељова.

Како додаје, на захтјев подносиоца он може да буде објављен и прије.

"На захтјев подносиоца пријаве може доћи и до раније објаве самог патента", казала је она.

Према њеним ријечима, патент мора да има новост.

"Патент да би добио патент, односно право, иновација мора да буде нова, мора да има новост, једнаку услугу патентобилности, да има иновативни корак и да буде примијењен", казала је Исак Гудељова.

(Независне)