Бх. аеродроми губе путнике, борба за нове линије :: Semberija INFO ::

 

Бх. аеродроми губе путнике, борба за нове линије


Сарајевски, мостарски, тузлански и бањалучки аеродром за првих шест мјесеци ове године опслужили су 1.003.015 путника, што је у односу на исти период лани мање за 124.704 путника.

Наиме, према подацима Дирекције за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине, највише путника је од почетка јануара па све до краја јуна било на Међународном аеродрому Сарајево, и то тачно 722.981 путник. У односу на исти период прошле године, када је превезен 533.741 путник, на овом аеродрому је ове године забиљежен раст.
Сарајевски аеродром слиједи бањалучки, који је за шест мјесеци ове године опслужио 174.543 путника, што је пад броја путника у односу на исти период лани, када их је било 230.117.

Не тако сјајна ситуација када се пореде овогодишње и прошлогодишње прво полугодиште је и на Међународном аеродрому Тузла. Према подацима Дирекције за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине, од почетка године до краја јуна на овом аеродрому била су 90.942 путника, док је лани за исти број мјесеци било 360.095 путника.

Раст броја путника осим аеродрома у Сарајеву биљежи и Међународни аеродром у Мостару. Са 3.766 путника, колико су имали током првих шест мјесеци прошле године, "скочили" су на 14.549 путника.

Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине забиљежила је и мањи број операција ове године, па је тако обављено 9.997 операција у односу на прошлогодишњих 10.808 у првих шест мјесеци.

Задовољан стањем на Међународном аеродрому Мостар је и Марко Ђузел, директор овог аеродрома, који у разговору за "Независне новине" истиче да задовољство проистиче из тога што задњих мјесеци имају пораст промета.

"То је здрави пораст, није нереалан и сукладан је нашим процјенама. Имали смо прошле године 100 одсто раст, ове године ћемо имати 100 одсто раст, негдје око 40.000 путника, догодине нам је план 60.000 путника", каже Ђузел.

На мостарски аеродром однедавно слијећу и авиони компаније "Аир Сербиа", а како наводи Ђузел, то им је најбоља рута и рута која има највећи капацитет.

"Попуњеност је између 75 и 80 одсто. Ми смо пред завршним разговорима да се то настави и зими и надамо се да ћемо то у наредних пар дана и потврдити, јер је стварно за регију битно да се наставе летови за Београд јер они нама представљају конекцију у свијет. Аеродром Београд има преко девет милиона путника годишње и повезан је са свим дестинацијама свијета, тако да нам је он приоритет", истиче Ђузел за "Независне новине".

Медији су претходних дана писали да ће на мостарски аеродром ускоро слијетати и с њега полијетати и авиони компаније "Пегасус", а како истиче Ђузел, они јесу у преговорима, али је то још увијек далеко од реализације.
"Преговарамо - да, али да смо се договорили - још нисмо", каже он.

Осим са Београдом, Мостар је авио-линијама повезан са Загребом, Минхеном, Римом, Вероном и Баријем.
И док још није потврђено да ли ће у Мостар доћи "Пегасус", оно што је сигурно јесте да ће авиони ове компаније летјети из Тузле.

Како сазнају "Независне новине", ка највећем граду Турске из Тузле ће ускоро почети летјели и авиони компаније "АЈет".

"Дугогодишња жеља Аеродрома Тузла и наших путника у овој овдје регији је да имамо линију за Истанбул, поготово са неком великом компанијом, да наши људи могу путовати туристички или пословно", истиче за "Независне новине" Џевад Халилчевић, директор Међународног аеродрома Тузла.

Како додаје, обим посла повећава и компанија "Wизз Аир", међутим на питање да ли може потврдити писања медија о томе да ће ова компанија поново успоставити своју базу у Тузли, Халилчевић истиче да је то из ове перспективе јако далеко.

Коментаришући податке о броју опслужених путника, Халилчевић наводи да бројке јесу у паду у односу на прошлу годину, која је била рекордна за овај аеродром.

"Међутим, оне су јако сличне цифрама из 2022. и 2021. године", каже он.

(Независне)