Савјет безбједности УН сутра о руском нападу на дјечију болницу у Кијеву :: Semberija INFO ::

 

Савјет безбједности УН сутра о руском нападу на дјечију болницу у Кијеву



Савјет безбједности Уједињених нација састаће се у уторак због руског напада на Украјину у коме је погођена главна дјечја болница у Кијеву, саопштили су дипломати.

Русија је данас пројектилима гађала ту болницу и друге градове широм Украјине, убивши најмање 36 цивила у најжешћем ваздушном удару у посљедњих неколико мјесеци.

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш оштро је осудио руске нападе, саопштио је његов портпарол Стефан Дижарик.

"Гутереш сматра напад на дјечју болницу и још једну медицинску установу 'посебно шокантним'", казао је Дижарик.

"Усмјеравање напада на цивиле и цивилне објекте забрањено је међународним хуманитарним правом, а сви такви напади су неприхватљиви и морају одмах престати", додао је.

Састанак Савјета безбједности заказан за уторак ујутро затражили су Британија, Француска, Еквадор, Словенија и Сједињене Државе.

"Осудићемо руски кукавички и изопачени напад на болницу", објавила је британска амбасадорица при УН-у Барбара Вудворд на друштвеној мрежи Икс.

Руско министарство одбране саопштило је да су руске снаге напале циљеве намјенске индустрије и ваздушне базе. Негирало је да је војска напала цивиле, иако су у њеним нападима убијене хиљаде цивила од инвазије у фебруару 2022. године, преноси Ројтерс.


Извор: Фена (Ј.К.) / БХРТ