Политичари одбили да штеде на својим примањима и бенефицијама :: Semberija INFO ::

 

Политичари одбили да штеде на својим примањима и бенефицијама


Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине нису на сједници одржаној првог септембра подржали приједлоге закона који су подразумијевали мјере штедње на уштрб плата и привилегија званичника у институцијама БиХ због пандемије корона вируса.

Приједлози су одбијени гласовима делегата из ХДЗ БиХ и СНСД-а.

Тиме је ускраћена подршка закону према којем би званичници током 2020. требали да се одрекну 20 процената од плате у корист посебног фонда за борбу против пандемије корона вируса.

Слично се догодило и са Приједлогом измјена Закона о платама и накнадама у Институцијама БиХ, према којем би максимални износ отпремнине запосленим у институцијама БиХ приликом одласка у пензију износио 10.728 конвертибилних марака.

Није прошао ни Приједлог закона о ванредним мјерама штедње у институцијама усљед пандемије корона вируса.
У Приједлогу се наводи да би у институцијама Босне и Херцеговине требало бити забрањено кориштење средстава за репрезентације до краја 2020. године.

Делегат у Клубу Бошњака у Дому народа БиХ Денис Бећировић (Социјалдемократска партија) критиковао је неусвајање мјера штедње, посебно се осврнувши на чињеницу да су сви приједлози одбијени готово без ријечи.

“Желим јавно поставити питање да ли је могуће да оборите све ове законе у времену овакве пандемије, у времену када људи остају без посла, када људи не примају плате, када је привреда у таквим проблемима? Ево, ако не ваљају ови приједлози закона, зашто Вијеће министара није већ доставило неки други приједлог мјера штедње на државном нивоу”, упитао је Бећировић.

Уставноправна комисија није утврдила усклађеност с Уставом и правним системом БиХ за та законска рјешења, а принципе закона које је предложио Представнички дом ПСБиХ, није подржала ни Комисија за финансије и буџет Дома народа.

Глас Америке