Тензије између Њемачке и Русије због Наваљног: Свијет чека одговоре :: Semberija INFO ::

 

Тензије између Њемачке и Русије због Наваљног: Свијет чека одговоре


БЕРЛИН - Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је новинарима у Берлину да Алексеја Наваљног сматра "жртвом злочина".

"Алексеј Наваљни је жртва напада хемијским нервним агенсом из групе 'Новичок'. Овај отров је несумњиво пронађен у анализама. На тај начин потврђује се да је Алексеј Наваљни био жртва злочина. Требало је да се уц́утка. Најоштрије ово осуђујем у име Владе Њемачке", истакла је Меркелова.

Канцеларка је додала да оно што се догодило блогеру Алексеју Наваљном поставља "тешка питања" на која само Русија може да одговори.

"Руског амбасадора је Министарство спољних послова обавијестило о резултатима испитивања. Очекујемо да руска влада објасни шта се догодило. Појавила су се врло тешка питања на која може и треба да одговори само руска влада", рекла је она.

Портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков изјавио је да Берлин није обавијестио Москву о својим закључцима и да Русија нема такве податке.

Према њеним речима, судбина Наваљног привукла је свјетску пажњу.

"Свијет чека одговоре", нагласила је она.

Њемачка канцеларка је саопштила да је о новим околностима у случају Алексеја Наваљног разговарала са предсједником Њемачке Франком-Валтером Штајнмајером.

Она је навела да ће Берлин обавијестити своје партнере у Европској унији и НАТО-у о новим околностима у случају Наваљног и да ће бити договорена заједничка реакција и донесена одлука о заједничкој изјави.

Њемачка влада је, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила раније да је руски опозиционар Алексеј Наваљни "отрован" супстанцом из групе хемијских бојних отрова "Новичок".

Меркелова тврди да је неко хтио да ућутка руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који се налази у коми у болници у Берлину.

Претходно је данас њемачки министар спољних послова Хајко Маас позвао Русију да истражи тровање Наваљног након што су клинички тестови спроведени у Њемачкој утврдили да је он нападнут нервним агенсом Новичок.

Захарова: Још једна информациона кампању против Русије

Изјаве Владе Њемачке у вези са ситуацијом са блогером Алексејем Наваљним представљају још једну информациону кампању усмјерену против Русије, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Умјесто детаљне истраге, мукотрпног заједничког рада чији би циљ требало да буде постизање истинитог резултата, наши партнери преферирају редовне јавне изјаве без представљања икаквих чињеница. Све ово претвара се у још једну информациону кампању /против Русије/", истакла је Захарова.

Она је нагласила да су изјаве Берлина о Наваљном без доказа и добија се осјећај већ виђеног.

"Чини ми се да се враћамо у она времена која желимо да напустимо, искрено говорећи, времена неоснованих изјава, недостатка чињеница приликом расправљања о озбиљним питањима. Жељели бисмо да се ова времена више не враћају, али имам неки стални осјећај већ виђеног", рекла је Захарова.

Захарова је додала да руски амбасадор у Берлину Сергеј Нечајев није добио никакве детаље о Алексеју Наваљном у Министарству спољних послова Њемачке.

Она је објаснила да је на састанку амбасадора у њемачком Министарству Нечајев тражио од њемачких колега да му пруже неке чињенице или доказе који се тичу здравственог стања Наваљног.

"Шта мислите, какав је одговор добио од немачких колега? Никакав. Ни чињеница, ни података, ни формула, ни материјала, ни потврда, ничега уопште", нагласила је Захарова за телевизију "Русија 1".

Она је додала да су ЕУ и НАТО главни адресати изјава Берлина о Наваљном, преноси "Спутњик".

"Како смо схватили, главни адресат данашњих изјава су Европска унија, НАТО, а из неког разлога поменута је и Организација за забрану хемијског оружја. И то умјесто да се уради оно што је требало учинити у првом тренутку, односно, да се одговори на захтјев Државног тужилаштва Руске Федерације. Још једном желим да нагласим да је тај захтјев остао без одговора, као и два друга захтјева која су руски љекари послали њемачким колегама", истакла је Захарова.

Истовремено, руско Министарство спољних послова саопштило је данас да процјена Њемачке да је опозициони политичар Алексеј Навални отрован нервним гасом из породице "Новичок" није подржана доказима.

У саопштењу се истиче да Берлин не сарађује са Москвом у овом случају.

Наваљни је 20. августа био смјештен у болницу у Омску након што му је изненада позлило током лета пошто је попио чај за који његове присталице тврде да је био отрован. На захтјев породице, 22. августа пребачен је из Русије у Њемачку, на лијечење.

​Агенције