Патријарх Иринеј позвао на љубав, праштање и разумијевање :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Иринеј позвао на љубав, праштање и разумијевање


Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је у Божићној посланици да је рођење Сина Божјег за хришћане централни, кључни и најважнији догађај свјетске историје, те да његов смисао у апсолутној мјери утемељује хришћански начин живота и хришћански поглед на свијет.
 
,,Истицање јеванђелских темеља православне вере никада није сувишно, јер смо сви склони да, готово неприметно, у веру уносимо сопствене ставове. Нарочито лако се то дешава са судовима и ставовима света и времена у коме живимо и врло често њима просуђујемо Јеванђеље и њима тумачимо догађаје из историје спасења. А за хришћане је једино супротан поступак исправан.  Јеванђеље, смисао догађаја из историје спасења и евхаристијско искуство живота у Цркви, темеље нашу веру и суде свету и свакој историјској и цивилизацијској епохи'', наведено је у Посланици.
 
У Божићној посланици посебно је истакнуто благодарење, јер ,,ко не жели или није способан да благодари, вероватно не може ништа од хришћанске вере да докучи''.
 
,,Ако смо неблагодарни, сматрамо да никоме ништа нисмо дужни и да нам све припада по нашим сопственим заслугама. У том случају не дугујемо ништа својим родитељима и прецима, друштву у коме живимо, ближњима са којима живимо, а понајмање смо дужни Богу. Тако се манифестује животни етос крајње саможивости који препознајемо и у времену у коме живимо. А и те како смо дужни и прецима, и родитељима, и друштву чији смо део, а посебно Богу'', пише у Божићној посланици која је објављена на веб-сајту Српске Православне Цркве.
 
Нова, 2019. година, важна је за СПЦ и због јубилеја – осамсто година од добијања аутокефалије, а патријарх српски Иринеј позвао је вјернике да посебну бригу покажу према браћи и сестрама на Косову и Метохији, а осврнуо се и на дешавања у Македонији и Црној Гори.
 
,,Са пастирком бригом и одговорношћу позивамо нашу браћу и сестре у Македонији, који су у расколу, да у духу Христове љубави схвате да је аутокефалија искључиво црквена институција и да она треба да доприноси напретку и учвршћивању јединства међу помесним Православним Црквама. Исти позив упућујемо и онима који говоре о некаквој 'Црногорској Цркви', који остају слепи код очију јер не виде древну Митрополију црногорско-приморску'', поручио је патријарх српски Иринеј.
 
Уз сверадосни божићни поздрав Мир Божји – Христос се роди, патријарх Иринеј је позвао све људе на међусобно разумијевање, љубав и праштање.  
 
А.Љ.