Сајам шљиве у Градачцу чува традицију и у доба короне :: Semberija INFO ::

 

Сајам шљиве у Градачцу чува традицију и у доба короне


ГРАДАЧАЦ - У Градачцу је јуче отворен 47. Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије и Сајам шљиве.

Због вируса корона смањени су просторни капацитети сајма, а учествује око 150 излагача из БиХ и регије.

Организатори су казали да је циљ сајма ове године да се не прекине традиција и да се покаже да произвођачи морају радити и живјети.

"Рекли смо себи, када смо могли 1996. године да направимо сајам, први у БиХ, можемо то и сада учинити, уз поштивање свих мјера како бисмо сви били заштићени од заразе. Не знамо колико ће ова пандемија трајати, али се видимо и наредне године", рекао је Хашим Шабановић, директор сајма.

Међу излагачима је и Мехмедалија Омић из Сребреника, који се бави производњом и прерадом шљиве и јабуке на два хектара.

"Имам по 700 садница шљиве и јабуке. Година није лоша, задовољан сам. Производим суху шљиву, сирће од јабуке, природни сок, разне пекмезе и ракије", испричао је он и додао да му муштерије углавном долазе у воћњаке.

Мејра Имшировић из Сребреника, која се бави пчеларством, на сајму је изложила свој мед и остале производе.

"Ово је велики изазов за нас све. Задовољна сам да су сајам икако организовали. Треба да се окренемо послу и чувамо се, али радити се мора. Оно што смо произвели, морамо некако пласирати", појаснила је Мејра. 

Веома је битно одржати традицију сајма те показати домаће прехрамбене производе. Међутим, у доба короне сајам би био ефективнији да је урађена дигитална платформа и виртуални приказ сајма, сматра Суад Селимовић, секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Кантоналне привредне коморе Тузла.

"С обзиром на то да су многи изван БиХ спријечени да дођу, они би могли ући на ту платформу, на сајам, прегледати штандове и производе и на основу тога, можда, тражити  неке производе за ЕУ", сматра Селимовић. 

Сајам траје до петка, а осим изложбеног дијела, дио сајма је стручно предавање те  Фестивал шљивовице.

​Независне новине