Милановић на комеморацији у Груборима: Ово је у мени изазвало морални ужас :: Semberija INFO ::

 

Милановић на комеморацији у Груборима: Ово је у мени изазвало морални ужас


ПЛАВНО – У засеоку Грубори, села Плавно, данас је, у присуству предсједника Хрватске Зорана Милановића, министра бранитеља Томе Медведеа, потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића, првог човјека СНВ Милорада Пуповца, као и представника предсједника Србије Александра Вучића за рјешавање питања несталих Срба са Хрватском Верана Матића, одржана комеморација српским жртвама убијеним након операције "Олуја".

Са комеморације послата је заједничка порука да без одавања почасти свим жртвама нема будућности.

Предсједник Милановић истакао је да су ратови готови и да је вријеме за, како је рекао, оно што је нормално у нама, а Милорад Пуповац да је овдје почињен ратни злочин према цивилном становништву за који нико није кажњен, да вјерује да је циљ ове комеморације да се успостави нова политика сјећања и комеморативне праксе гдје ће се чути глас осуде сваког злочина независно од тога ко га је починио.

"Ово је нека врста дуга части нечега што се догодило прије 25 година што је у мени изазвало морални ужас ", казао је Милановић о злочинима у Груборима и Плавну гдје је убијено шест цивила после акције Олуја и 26 током Олује.

Указао је да је о Груборима читао први пут 1995. године у "New York Times", као дипломата и да је размишљао шта је горе, да ли нешто што се граничи са моралном катастрофом, што је зло само по себи или штета нанета држави.

Нагласио је да је оно прво најгоре, али и поручио да је нанијета велика штета хрватској држави , да је злочин нанио велику штету репутацији Хрватске, која до тада није била лоша и уједно је компромитовала поједине јединице хрватске полиције које су током рата бориле на поштен начин.

"Након овога ништа није више исто, због моралног ужаса и штете која је нанета", поручио је он.

"Оно што изазива ужас је убиство шест недужних људи, старих. Прије два дана сам у Сињској Крајини, одакле потичем, за коју сам увијек мислио да је забачена, а она је ништа према овоме овде, када се окупило 30-так Милановића, који су дошли са свих страна, осјећајући шта ме чека за два дана замислио да ли би неко могао убити те мени драге старије људе. У име које проклете правде?", запитао је и додао то је највећа штета, иако штета звучи превише правнички.

Милорад Пуповац је скренуо пажњу на чињеницу да овај злочин није кажњен.

Он је подсјетио да су у Плавном и Груборима убијене махом изразито старије особе, да су убијене док су чували стоку, док су радили своје послове у пољу, док су лежали у болесничкој постељи или сједели у инвалидским колицима, убијени су рукама подигнутим у ваздух, а нису били војници, нити наоружани.

Убили су их тадашњи припадници војске и специјалне јединице полиције, указао је он додајући да њихово убиство, паљење њихових кућа, које је забиљежено и документовано од бројних међународних организација и правосуђа Хрватске, није кажњено.

"Сви су несумњиво утврдили да је овде почињен ратни злочин према цивилном становништву, као на другим местима такозваног сектора југ. За овај злочин, као и за низ највећег дела на подручју сектора Југ нико није одговарао. Судови су одрадили свој посао, али тако да су пропустили утврдити ко је починио ове злочине. Нажалост у томе су суделовали и они којима судска етика и морални позив нису смели допустити да овај злочин остане некажњен", рекао је Пуповац.

Казао је да је требало проћи 25 година да се подигну два знамења, два једноставна дрвена крста на ова два стратишта, и да то не би било учињено да није преосталих мјештана Плавна који се у њега враћају, СНВ-а и политичког искорака који је направила влада Андреја Пленковића и предсједник Хрватске Зоран Милановић.

"Да није било тог искорака који има за циљ стварања нове политике сјећања и комеморативне праксе у којем ће се чути глас осуде сваког злочина независно од зога ко га је починио. Данас ћемо на овом мјесту страдања осим жаљења за страдалим подијелити јверу и посветити се онима који су дошли уздајући се да ће неки овде остати, а неки обновити своје домове", рекао је он и скренуо пажњу да сви они који су се данас окупили имају дужност да у томе помогну...

За Бориса Милошевића је, како је рекао, емпатија и признање свих жртава, претпоставка помирења и престанка мржње.

"Вријеме је да мржња престане и да се не преноси на нове генерације. Само тако заједно можемо да градимо бољу Хрватску и то је политика ове владе. Била је храброст у то вријеме остати у свом селу, данас је потребна храброст вратити се и кренути из почетка. Свјестан сам да је прошло 25 година, да има разних животних проблема, бирократије али вас позивам да се вратите", казао је он.

Министар Медвед је рекао да Хрватска као побједник у рату жали због свих страдалих, посебно цивила, а да је чин исказивање пијетета је важан корак у изградњи цивлизацијског друштва а "чин човјечности додатна потврда легитимности и праведности домовинског рата".

Комеморацији је присуствовао  велики број некадашњих мјештана засеока Грубори, односно њихови чланови породице, који сада живе претежно у Србији.

На крају комеморацији сви су положили руже на крст жртвама ратног злочина, а потом су представници хрватске државе на кратко разговарали са представницима мјештана.

​Танјуг / Глас Српске