Зашто Њемачка жели руски, а не амерички гас? :: Semberija INFO ::

 

Зашто Њемачка жели руски, а не амерички гас?


Берлин - Европским државама се не исплати да купују амерички течни природни гас, јер ће бити скупљи него гас из Русије.

То каже министар енергетике, инфраструктуре и дигиталних технологија њемачког региона Мекленбург – Западна Померанија Кристијан Пегел, преноси РТ Дојч.

Према његовим ријечима, превођење гаса у течно стање и логистички трошкови значајно повећавају цијену америчког гаса. Пегел је истакао да у Вашингтону због тога страхују да њихов производ неће издржати конкуренцију.

Њемачки министар додаје да притисак Бијеле куће на изградњу гасовода Северни ток 2 забрињава компаније и акционаре.

"Вјероватно би сада на дну Балтичког мора требало да 'лежи' око 10 милијарди евра, тако да сва заинтересована лица имају разлога да заврше пројекат", рекао је он, а преноси Спутњик.

Пегел истиче да се покушаји Вашингтона да осујети изградњу Сјеверног тока 2 не допада свим европским земљама.

"Мислим да у Европи постоји усаглашено мишљење – узнемиравајуће је ако се нека држава ван региона Балтичког мора мијеша у суверенитет европске безбједности снабдијевања", рекао је он.

Пегел је закључио да поступци Вашингтона само доприносе консолидацији Европе када је ријеч о том питању.

Раније је шеф комитета њемачког Бундестага за енергетику Клаус Ернст рекао телевизији РТ да је недопустиво да, једна држава, као што су САД, говори другој сувереној држави или сувереној ЕУ шта да ради, како да ријешава питање сопствене енергетске безбједности. Политичар је примјетио да је то „у супротности са било каквим разумним односом".

Раније је њемачка компанија Унипер, један од европских партнера Сјеверног тока 2, саопштила је да сматра да постоји могућност да би пројекат изградње гасовода, због очекиваних нових америчких санкција, могао да буде одложен или да се уопште не заврши.

Амерички Стејт департмент је прије тога укључио Сјеверни ток 2 и Турски ток у пројекте којима могу бити уведене санкције. Према ријечима америчког државног секретара Мајка Помпеа, пројектима ће бити уведене ограничавајуће мјере које су предвиђене Законом о борби против америчких противника путем санкција.

Глас Српске