ПЛАТЕ ФУНКЦИОНЕРА ВЕЗАТИ ЗА ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ У РЕАЛНОМ СЕКТОРУ :: Semberija INFO ::

 

ПЛАТЕ ФУНКЦИОНЕРА ВЕЗАТИ ЗА ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ У РЕАЛНОМ СЕКТОРУ


Предсједник Градског одбора ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић рекао је да ће град Бањалука имати економичну, штедљиву, али и даље ефикасну јавну управу када су у питању изабрани функционери (Градоначелник, предсједник скупштине, локални парламентарци), те да они као изабрани од стране народа у кризи, каква је сада треба први да поднесу терет тога.

,,Оно што ми предлажемо јесте да се плате функционера вежу за просјечне плате у реалном сектору, а не да се плате функционера вежу за просјечне три и по плате у градској управи. По први пут би функционери имали мотив да се баве питањем подизања просјечне плате у реалном сектору, јер би тиме и њихова плата расла”, каже Станивуковић.
 
Станивуковић додаје да је лицемјерно да Градоначелник има бруто плату од 8000 КМ, док угоститељи нису примили обећану минималну плату из априла мјесеца.
 
,,Градска управа у овоме тренутку има преко 80 савјетника и координатора, 12 одјељења, 24 одсјека, 2 кабинета, те исто толико служби и одсјека, те 7 самосталних одсјека. Рационалним постављењем ове организације могу се за једна мандатни период направити уштеде од 8 милиона марака. Како? Укидањем функције другог потпредсједника (уштеда више од 300 000КМ), плате функционера довести увисину двије просјечне плате у реалном сектору, те увећање 5% у односу на критеријум број становника јединице локалне самоуправе, смањењем броја савјетника и реорганизацијом Градске управе”, појашњава Станивуковић.
 
Он појашњава да би се тим мјерама ослободила средства која би се могла уложити у запошљавање, што је један од приоритета програма ,,Нова Бања Лука”, али и за бесплатан јавни превоз за пензионере, суфинансирање вртића и бесплатне уџбенике за основношколце, што су у власти тврдили да је немогуће.
 
,,Транспарентним приказивањем сваког рачуна већег од 500 КМ и оваквом расподјелом средстава ће доћи нова епоха у Градској управи највећег града у Српској”, закључује Станивуковић.
 
(ПДП)