Обиљежена 75. годишњица напада на Хирошиму :: Semberija INFO ::

 

Обиљежена 75. годишњица напада на Хирошиму


Огромно звоно одјекнуло је 6. августа ујутро у Хирошими на 75. годишњицу првог напада атомском бомбом у историји, на почетку комеморативне свечаности с које је градоначелник позвао све земље да одбаце себични национализам и уједине се у борби против свих пријетњи.

Због противепидемијских мјера, улазак у Меморијални парк мира на комеморативну свечаност ове године био је ограничен само на преживјеле и њихове породице.



С обзиром на значај 75. годишњице бомбардовања, у којему је убијено 140.000 људи, упркос епидемији Ковид-19 градске  власти су, уз строге превентивне  мјере, ипак одлучиле да одрже комеморацију.

"Шестог августа 1945. година  једна атомска бомба је уништила наш град. Тада се говорило да овдје ништа неће расти у наредних 75 година, а ипак Хирошима се опоравила и постала симбол мира ", рекао је градоначелник Казуми Матсуи.

Небо је било ведро 6. августа 1945. кад је у 8:15  сати амерички бомбардер Б-29 Енола Геј бацио на град атомску бомбу Литл  Бој која је истог дана и сљедећих седмица усмртила 140.000 људи.

ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ

У четвртак, тачно у вријеме кад је бомба експлодирала, зазвонило је огромно звоно док су окупљени у меморијалном парку на јакој љетној врућини тишином одали почаст жртвама. Градоначелник Матсуи присјетио се пандемије грипе 1918. године која  је одузела милионе живота, јер се, истакао је, земље, сукобљене у Првом свјетском рату, нису могле заједнички суочити с том пошасти.

"Услиједило је јачање национализма који је довео до Другог свјетског рата и напада атомском бомбом. Никада не смијемо допустити да се та болна прошлост понови. Цивилно друштво мора одбацити егоцентрични национализам и ујединити се против свих пријетњи", поручио је Матсуи.

Премијер Шинцо Абе традиционално је био на комеморацији, а окупљени, којих је било знатно мање него претходних година, одржавали су физичку дистанцу и већином носили заштитне маске.

Три дана након Хирошиме, друга атомска бомба Фет Мен бачена је на град Нагасаки. Јапан је капитулирао 15. августа, отворивши пут завршетку Другог свјетског рата.

Семберија инфо (Извор: Агенције)