РЕАКЦИЈА СВИЈЕТА НА СМРТОНОСНУ ЕКСПЛОЗИЈУ У ЛИБАНУ :: Semberija INFO ::

 

РЕАКЦИЈА СВИЈЕТА НА СМРТОНОСНУ ЕКСПЛОЗИЈУ У ЛИБАНУ


Лидери  широм свијета нуде помоћ док либански званичници упозоравају да би број мртвих и рањених могао расти.

Свјетски лидери су понудили подршку Либану након што је у огромној експлозији убијено најмање 73 људи а рањено више од 3.700 у пријестолници те земље, Бејруту.

Иако још није утврђен узрок експлозије, шеф либанске унутрашње сигурности Абас Ибрахим је казао да су се у лучком дијелу града на којем је дошло до експлозије складиштили веома експлозивни материјали.

Експлозија је потресла град, сравнила већи дио луке, оштетила зграде и подигла огроман облак прашине у зрак.
Сатима након експлозије су возила хитне помоћи наставила да одвозе повријеђене, док су војни хеликоптери помагали да се угаси ватра која је захватила луку. Званичници очекују да број мртвих порасте.

Ево како је свијет реаговао:

Француска

Француски предсједник Емануел Макрон је исказао солидарност са Либанцима и рекао да Француска шаље ресурсе на мјесто експлозије.

"Исказујем братску солидарност са Либанцима након експлозије која је однијела толико много жртава и нанијела толико штете ово вече у Бејруту. Француска стоји уз Либан. Увијек. Француска помоћ и ресурси се транспортују на мјесто експлозије", написао је Макрон на Твитеру. 
 
Њемачка

Њемачко министарство спољних послова саопштило је да је особље њемачке амбасаде повријеђено у експлозији.

"Међу повријеђенима је такође и особље амбасаде", написало је министарство. "У овом тренутку не можемо да искључимо да су њемачки држављани међу погинулим и рањеним".

Зграда Амбасаде Њемачке, која се налази недалеко од луке, оштећена је "али обим штете се не може још утврдити", навело је министарство спољних послова.

Канцеларка Ангела Меркел је преко портпаролке казала да је шокирана због овог догађаја и обећала је помоћ Либану.

Иран

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф је казао да је Техеран спреман да помогне на било који начин и позвао је Либан да "остане јак".

"Наше мисли и наше молитве су с великим и отпорним народом Либана", написао је Зариф на Твитеру. 

Израел

Израел је саопштио да је понудио хуманитарну помоћ Либану путем страних канала, с обзиром да сусједне земље немају дипломатске односе.

"Према упутствима министра одбране Бенија Ганца и министра спољних послова Габија Ашкеназија, Израел је контактирао Либан преко међународних одбрамбених и дипломатских канала да либанској влади понуди медицинску хуманитарну помоћ", написао је Ганц на Твитеру.

Италија

Италијански министар спољних послова Луиђи Ди Мајо је искористио друштвене мреже да пожели "брз опоравак" повријеђенима у експлозији.

"Италија је близу либанским пријатељима у овом трагичном тренутку. Наше мисли су с породицама жртава, којим изражавамо најдубље саучешће, и са повријеђеним људима, којима желимо брз опоравак", рекао је Ди Мајо.

Малезија

Малезијски министар спољних послова Хишамудин Хусеин исказао је тугу његове земље због експлозије у Бејруту и понудио да помогну "на било који начин на који могу". 

"Малезија у тузи стоји заједно с вама док су наше мисли и молите упућене јаким људима Либана", казао је он нагласивши "Спремни смо да помогнемо на било који начин".

Катар

Катарски емир шеик Тамим бин Хамад Ал Тан позвао је предсједника Либана Мишела Ауна и  упутио саучешће, наводи државна Катарска информативна агенција. Ова земља ће послати пољске болнице како би помогли либанским медицинским радницима. 

Шеик Тмаим је пожелио "брз опоравак повријеђенима", наводи QНА, додавши да је он "исказао солидарност Катара са братским Либаном те исказао спремност да пружи сваку врсту помоћи".

Саудијска Арабија

Саудијско министарство спољних послова је саопшило да са великом забринутошћу прати посљедице експлозије у луци у Бејруту. 

У саопштењу се такође потврђује пуна подршка краљевства и солидарност са либанским народом.

Турска

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је изразио своје саучешће либанском народу, додавши да је Анкара спрема да помогне "на сваки могући начин".

"Желимо Алахову милост за све оне који су изгубили живот у експлозији у луци Бејрута. Саучешће за братски и пријатељски народ Либана. Надамо се да неће бити додатних губитака. Спремни смо да помогнемо нашој либанској браћи и сестрама на сваки могући начин", казао је Чавушоглу.

Турски предсједник Реџеп Тајиб Ердоган је такође понудио хуманитарну помоћ у телефонском разговору са својим либанским колегом Мишелом Ауном.

Уједињено Краљевство

Британски премијер Борис Џонсон је исказао своју спремност да помогне Либану на било који начин. 

"Снимци и фотографије из Бејрута вечера су шокантни. Моје мисли и молитве су са онима захваћеним овим ужасним инцидентом. Уједињено Краљевство је спремно да пружи помоћ на било који начин можемо, написао је Џонсон на Твитеру.

Сједињене Америчке Државе

Предсједник Доналд Трамп је казао да је упутио своје саучешће за десетке људи убијених и хиљаде повријеђених у експлозији, за коју је рекао да се ради о нападу, те понудио помоћ САД-а.

"Сједињене Америчке Државе су спремне да помогну Либану", казао је Трамп на брифингу у Бијелој кући. "Бићемо ту да помогнемо. Ово изгледа као ужасан напад".

Државни секретар Мајк Помпео је за експлозију рекао да се ради о "трагедији" и понудио помоћ САД-а Либану.
"Пратимо дешавања и спремни смо да помогнемо народу Либана док се опорављају од ове ужасне трагедије", написао је Помпео на Твитеру.

Помпео је у пратећем саопштењу рекао да ће САД сачекати за резултате истраге либанских званичника о узроку експлозије.

"Наш тим у Бејруту ме је извијестио о огромној штети коју су претрпјели град и људи који су мени драги, што је додатни изазов у вријеме већ дубоке кризе", рекао је Помпео, који је у прошлости говорио о својим личним интересима у Либану.

(Ал Јазеера)