СЕЛМО ЦИКОТИЋ НОВИ МИНИСТАР БЕЗБЈЕДНОСТИ У САВЈЕТУ МИНИСТАРА :: Semberija INFO ::

 

СЕЛМО ЦИКОТИЋ НОВИ МИНИСТАР БЕЗБЈЕДНОСТИ У САВЈЕТУ МИНИСТАРА


Нови министар безбједности у Савјету министара је Селмо Цикотић, кадар СДА.

Осим матичне странке, његов избор подржали су посланици СНСД-а, ДФ-а и СББ-а.

Посланици ХДЗ-а били су против јер сматрају да је Цикотић имао нечасну улогу у протјеривању и нестанку Хрвата из Бугојна. Цикотић је предложен након што је почетком јуна ове године, тадашњи министар Фахрудин Радончић поднио оставку.

У првој изјави за медије, Цикотић је рекао да ће његов приоритет бити рјешавање мигранстке кризе.

Ратни официр тзв. Армије РБиХ, послијератни писац квазинаучног дјела у којем Републику Српску назива геноцидном, други пут улази у Савјет министара, овај пут као министар безбједности.

Хрватски посланици оспоравају његов избор, твврде да Тужилаштво БиХ није завршило истрагу против њега,за ратни злочин. Ипак, нису имали довољно руку да спријече Цикотићево именовање.

Када Хрвати Бугојна ишчекују ексхумацију на Ростову, имајући у виду 15.000 прогнаних Хрвата, шта друго рећи него да је то додавање соли на рану не само Хрватима средишње Босне него свима - рекла је Борјана Кришто, замјеница предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

То је онај исти Селмо Цикотић који је био министар одбране, био је и замјеник министра одбране и тада су га подржали посланици ХДЗ-а а сада неће јер проводе политику коју су промовисали да не подрже ниједан приједлог СДА - истакао Адил Османовић, шеф Клуба СДА у Представничком дому ПС БиХ.

У СНСД-у и нису баш сретни именовањем Селме Цикотића, објашњавају да су подржали његов избор само због тога да се коначно заврши процес реализације резултата општих избора 2018. године на бази приједлога које доставе странке побједнице.

Као што сте чули од предсједавјућег Савјета министара, тај приједлог је прошао све провјере и ако се у међувремену појаве нови докази онда је спреман да покрене обрнут процес од овог данас - напоменула је Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Опозициони посланици из Републике Српске критиковали су СНСД због подршке Селму Цикотићу, подсјећајући да су раније најављивали да ће бити против.

Када је у питању избор Селме Цикотића, мене изненађује став СНСД-а јер је њихов лидер раније говорио да је избор Цикотића неприхватљив - сматра Драган Мектић, посланик СДС-а у Представничком дому ПС БиХ.

Никада наш лидер није експлицитно рекао да је неприхватљив, већ је условно рекао да би могао да буде неприхватљив што је велика разлика, понављам да је СНСД за принцип да се власт саставља и да странке побједнице достављајају приједлоге не мијешаујући се једна другој - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Незванично сазнајемо да ће након избора Селма Цикотића много лакше ићи именовање српског кадра на мјесто замјеника директора у ОБА БиХ, но и даље остаје нејасно како ће се три водеће странке СНСД, ХДЗ БиХ и СДА договорити о челној позицији у УИО , коју сви својатају.
 
(РТРС)