Михаел Рот: Балкан није забачени дио, већ централно двориште ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Михаел Рот: Балкан није забачени дио, већ централно двориште ЕУ


БЕРЛИН, БАЊАЛУКА - Западни Балкан није забачени дио европског континента, како се често може видјети у њемачким медијима, већ њено централно двориште, рекао је Михаел Рот, њемачки министар за европска питања.

Како је истакао, приближавање западног Балкана ЕУ је у њемачком интересу, због чега, како је истакао, ЕУ треба да нађе начина да овим земљама помогне да што прије спроведу реформе које су потребне. Ова изјава значајна је у контексту да је прије три седмице Њемачка од Хрватске преузела предсједавање ЕУ на шестомјесечни период.

"У нашем је интересу да западни Балкан пронађе пут ка демократији, владавини права и регионалном помирењу, као и да младе генерације добију перспективу", рекао је он, а преноси портал Europeanwestbalkans.

Као један од приоритета њемачког предсједавања Савјетом ЕУ, Рот је најавио јаче ангажовање у региону, а нагласио је да ће Њемачка организовати и одвојене конференције, на којима ће највише бити ријечи о давању будућности младим у региону.

"Само ако ЕУ преузме више одговоерности моћи ће регион западног Балкана доживјети просперитет", рекао је Рот и понукао ЕУ да покаже више видљивости у региону. Рекао је да је тренутно највећи изазов дијалог између Београда и Приштине и да је потребно помјерити ствари из тренутне пат позиције, како би се покренуо напредак у цијелом региону.

"Морамо бити више емотивни. Морамо свима ставити до знања да ми нисмо некакав пуки технократски караван. ЕУ мора почети рјешавати проблеме и стављати теме на дневни ред које се стварно тичу људи", рекао је Рот.

Рот је похвалио Мирослава Лајчака, специјалног изасланика Жозефа Борела, високог представника ЕУ за спољну политику, на ангажману на рјешавању проблема Косова.

На наше питање на који начин се њемачка политика може односити према БиХ, Тања Топић, аналитичарка из Бањалуке, каже да вјерује да добра воља Њемачке постоји према свима, али да је сад превасходно окренута напретку Сјеверне Македоније и Албаније, док је БиХ у другом плану. 

"У БиХ и даље многи мисле да је чланство у ЕУ поклон и да се не треба ништа радити. Не можемо се превише надати док се наш однос не промијени", сматра она.

​Независне новине