Прослављен Видовдан, крсна слава Војске РС: Српску морамо јачати због оних који су дали живот за њу :: Semberija INFO ::

 

Прослављен Видовдан, крсна слава Војске РС: Српску морамо јачати због оних који су дали живот за њу


Фото - Срна

ТРЕБИЊЕ – Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ прослављен је данас широм Српске, а у Требињу је одржана централна прослава.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је крсну славу и истакла да су овим окупљањем у Требињу показали јединство, да поштују важне датуме из прошлости и да су загледани у све оно што треба да се ради у будућности.

Цвијановићева је као чињеницу истакла да се овај важан датум обиљежава широм Републике Српске на различитим локацијама сваке године.

- То заправо показује нашу опредијељеност да покажемо поштовање управо у свим дијеловима Републике Српске према онима који су стварали Српску, бранили њену слободу, бранили наше право на живот и наше право на будућност - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је обавеза институција да поштују све оно важно из прошлости, али и да повеже прошлост са будућношћу и нађе прави пут.

- Сигурна сам да онда кад смо заједно и кад смо окупљени око заједничких интереса, а то је првенствено Република Српска, јака, стабилна, одговорна, која зна шта хоће, која може да организује свој живот, одговори на политичке, економске и сваке друге изазове, онда знам и да смо увијек ту да испунимо те циљеве - навела је Цвијановићева.

Она је истакла захвалност свима који су дали своје животе, као и свима који су доносили тешке политичке одлуке у тешким временима у прошлости.

- Ово је дан да пошаљемо поруку да ћемо у будућности, једнако одговорно, гледати и носити се са свим изазовима које нам та будућност може донијети - поручила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да Срби никада у својој историји нису били освајачка војска већ да су бранили своја огњишта, породице, традицију, државу, а то чине и данас.

Вишковић је данас у Требињу честитао Видовдан, крсну славу Трећем пјешадијском  пуку уз напомену да он баштини традицију Војске Републике Српске која је стварала Српску у којој се данас ужива у слободи.

Он је додао да о томе свакодневно треба да воде рачуна они који представљају институције Републике Српске, као и да сваки дан да јачају Српску, те да нико, на било којој позицији, ниједног момента не смије било шта да уради што би било на њену штету. Вишковић је напоменуо да се не смије дозволити да се било шта заборави од онога што је херојски рађено у протеклим годинама, а поготово задњи одбрамбено-отаџбински рат.

- Нисмо ми данас случајно у Херцеговини. Херцеговина заслужује да се помене на данашњи дан јер су овдје вођене посебно тешке битке гдје је непријатељ био десетине пута надмоћнији, али само захваљујући нашој одлучности да бранимо своја огњишта и породице није успио да освоји ни педаљ српске земље - истакао је Вишковић и изразио наду да ће тако и будућности остати.
Према ријечима Вишковића, Видовдан је датум који је од Косова до данас светиња за српски народ.

У  храму Преображења Господњег у Требињу служена је света архијерејска литургија и помен погинулим српским борцима од Косова до данас. Положено је и цвијеће на Споменик браниоцима Требиња.

Литургију је служило Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачи Димитрије, а присутни су били Цвијановићева, Вишковић, делегација Народне скупштине, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић и представници Трећег пука.

Након литургије служен је парастос за све српске војнике погинуле од Косовског боја до данас.

Због прописаних епидемиолошких мјера овогодишња прослава крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског пука обиљежава се скромније у односу на претходне године.

Цвијановићева и Вишковић су у разговору са владиком Димитријем у Требињу истакли значај Видовдана у српској историји.
Сусрет званичника Српске са епископом одржан је пред Епархијским домом, а присути су били и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

Помени у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Палама....

 У бањалучким мјесним заједницама Верићи, Поткозарје, Драгочај, Крмине, Куљани и Обилићево данас су служени парастоси за погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске поводом крсне славе Војске Републике Српске – Видовдана.
Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић изјавио је да је вријеме празновања прилика и обавеза да се евоцира сјећање на славни пут припадника ВРС који су дали одлучујући допринос стварању Републике Српске.
- Нажалост, на том путу многи српски борци уградили су животе у темеље Републике Српске. Њима у част служили смо данас помен у мјесним заједницама Поткозарје, Драгочај, Верићи, Куљани, Крмине, Обилићево, а јуче у мјесној заједници Ада - истакао је Рогић и додао да се на тај начин се чува успомена на погинуле српске борце.

Видовдан је прослављен и у Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је да су борци пострадали у рату највећи јунаци српског народа и да је 25.000 живота уграђено у темеље Републике Српске.

- Ми говоримо о својим жртвама, а поштујемо и све друге жртве. Препознатљиви смо као народ који страда, а нема мржњу у срцу - нагласио је владика и позвао Србе да наставе путем светосавља и православља, крста и васкрсења.

Владика Фотије је поручио да ће се српски народ изборити да буде заједно јер га повезује Свети цар Лазар, косовско предње и историја.

Он је позвао Србе на јединство у љубави и да своју љубав православну покажу и другим народима.

-Никога не мрзимо, опраштамо, али и не заборављамо зло, грех и злочин - рекао је епископ Фотије, који је осудио садашње страдање српског народа и православних светиња у Црној Гори и на Косову и Метохији и позвао Србе, као народ косовског завјета, да не поклекну на путу спасења, Светог Саве, Цара Лазара и свих косовских мученика.

Срби су, према његовим ријечима, благословени дивном земљом, са свим љепотама земаљским, због чега су кроз историју на мети непријатеља који желе да отму српску земљу, чак и православне цркве.

- Ми морамо бити сабрани и држати се косовске етике, као наши јунаци у Великом рату, Другом светском рату и последњем рату, распећу за наш народ, да је земаљско за малена царства, а небеско увек и довека. Зато смо се борили за небеске вредности и оне ће да остану у вечности - поручио је епископ Фотије.

Након црквеног обреда у новом параклису, подигнутом у молитвеном комплексу бијељинске касарне, владика је рекао да ће то бити духовни центар косовских мученика и српског мучеништва кроз историју.

- Да се сећамо свих људи, од Косовске битке до данас, који пострадаше за крст часни и веру православну, бранећи нејач, свој народ, историју, писмо и језик, своје постојање на овим просторима, да га чувамо и да постане рај земаљски - пожелио је владика Фотије.

У Спомен-соби погинулим борцима Војске Републике Српске владика је служио парастос.

На данашњој видовданској свечаности за несебичну љубав, духовну и материјалну помоћ приликом изградње параклиса и објекта за паљење свијећа ахијерејском похвалницом одликовани су командант бијељинске касарне пуковник Небојша Јовановић, начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић и суграђани Љубомир Перић, Спасоје Албијанић и Божана Цимеша.

Посланик СНСД у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић честитао је крсну славу свима који је прослављају име и штите интересе Републике Српске.

- Видовдан је посебан дан за све нас који смо били учесници одбрамбено-отаџбинског рата, дан када треба да се сјетимо и одамо почаст онима који су дали животе за Српску, као и свих који су учествовали у њеном очувању и вјерују у оно што данас радимо, прослављамо име и штитимо интересе Републике Српске - рекао је Ћорић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је данас поводом обиљежавања Видовдана, који је и крсна слава града да се квалитетна будућност може постићи ако се не заборави прошлост, а гради садашњост.

-Веома је значајно да данас одамо почаст свим јунацима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, а сјетићемо се и оних који су страдали у добојском логору, Првом и Другом свјетском рату, као и оних који су дали своје животе за слободу свих нас на овим просторима - изјавио је Јеринић.

Градоначелник је навео да је овогодишње обиљежавање Дана града организовано скромније у односу на претходне године усљед специфичних околности изазваних пандемијом вируса корона.

И на мјесном спомен-обиљежју Блатине-Прибањ у општини Пале данас је служен парастос и положени су вијенци поводом Видовдана у знак сјећања на 14 српских бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.
Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина изјавио је новинарима да су се они жртвовали и дали највриједније што су имали, своје животе, које су уградили у темеље Републике Српске и одбрану свог народа.
Он је истакао да је култура сјећања веома битна и да ово друштво још није постигло тај ниво обавеза и одговорности према овим жртвама какав треба да има, како на личном, тако и институционалном нивоу.

Парађина је навео да тековине одбрамбено-отаџбинског рата морају чувати и његовати, како садашње, тако и будуће генерације да чине, јер нема важније ствари него да потомци чувају вриједности својих предака.

Он је напоменуо да су ријешили одређена питања када је ријеч о стамбеном збрињавању категорија породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, али нису задовољни запошљавањем дјеце погинулих бораца, о чему се прича и након 25 година од рата.

- Зато власти Српске морају да донесу нове критеријуме и да уклоне дискриминацију, јер партократија не може бити монопол при запошљавању - поручио је Парађина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да данас поводом Видовдана обилазе спомен-обиљежје на Прибњу да би одали почаст свим српским борцима који су дали животе за одбрану Републике Српске.

- Наша обавеза и дужност је да се сјећамо тих људи - истиче Југовић.
Данашњем обиљежавању, осим породица погинулих бораца, присуствовали су представници општине Пале, Српске православне цркве, савјетник српског члана предсједништва БиХ Бошко Томић, представници општинске Борачке организације, града Источно Сарајево, МУП-а Републике Српске и друге личности из јавног и привредног живота овог краја.

Срна / Глас Српске