Погоршана епидемиолошка ситуација у Српској, у Српцу обољели дјеца и радници вртића :: Semberija INFO ::

 

Погоршана епидемиолошка ситуација у Српској, у Српцу обољели дјеца и радници вртића


БАЊАЛУКА - У Републици Српској погоршана је епидемиолошка ситуација која се односи на вирус корона, а Републички штаб за ванредне ситуације процијениће стање и донијети одговарајуће одлуке, изјавио је за Срну вршилац дужности директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић.


- Институт за јавно здравство прати ситуацију и адекванто реагује. Републички штаб за ванредне ситуације процијениће да ли је потребно уводити додатне мјере заштите или пооштрити постојеће - рекао је Зељковић.

Он каже да епидемиолошка ситуација у појединим локалним заједницама захтијева пооштравање мјера.

- То ће урадити кризни штабови на локалном нивоу након анализе епидемиолошке ситуације - додао је Зељковић.

У Републици Српској у посљедња 24 часа од вируса корона обољело је још 60 лица од 376 тестираних. У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је смртни случај од вируса корона, а ријеч је о старијој жени из Теслића са више удружених обољења.

Највише новозаражених, њих 12 је на подручју србачке општине, а сви се доводе у везу са обољелим радницама Дјечијег вртића „Наша радост" у Српцу. Међу њима су четири раднице вртића и осморо дјеце, од чега је седам из млађе јасличке а једно дијете из мјешовите групе.

Директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић, рекао је да су 23 особе биле позитивне на вирус корона од петка 19. јуна када је вртић затворен након што је заражено седам радница ове предшколске установе.

- До сада је утврђено присуство вируса коронакод 13 радница вртића и деветоро дјеце, као и код жене средње животне доби која је била у контакту са зараженим дјететом. Данас смо тестирали још 22 дјеце, међу којима је један број њих са израженим симптомима – рекао је Стојић.

Данас је засједао и Штаб за ванредне ситуације општине Србац на којем је закључено да стање још увијек није алармантно, због чега се за сада неће уводити оштрије мјере.

- Чињеница је да број обољелих драстично увећан, али ради се о познатим контактима који су изоловани још од петка и од тада смо издали 240 рјешења о кућној изолацији. Ако се вирус почне ширити у већој мјери, одмах ћемо увести строжије мјере на наредној сједници штаба или ако нам то раније препоруче Институт за јавно здравство и Републички штаб за ванредне ситуације - рекао је начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић.

Када је ријеч о осталим новозараженим, десет их је из Бањалуке, шест из Зворника, по пет из Костајнице и Приједора, по четири из Добоја и Градишке, по два из Котор Вароша и Модриче и по једна из Дервенте, Козарске Дубице, Челинца, Милића, Теслића, Лакташа, Оштре Луке, Новог Града, Рогатице и Мркоњић Града.

У ФБиХ још 33 заражених

У ФБиХ у протекла 24 часа тестирана су 543 узорка, од којих су 33 позитивна на ковид-19, подаци су Федералног завода за јавно здравство.

Нови случајеви регистровани су у Тузланском кантону, њих 17, у Кантону Сарајево 15 и један у Унско-санском.

У ФБиХ до сада је тестирано 48.328 узорака, а вирус корона потврђен је код 1.594 особе.

Закључно са данашњим даном, у ФБиХ опорављено је 996 пацијента, док су тренутно активна 552 случаја позитивна на ковид-19.

Забиљежено је укупно 46 смртних случајева.

Глас Српске