На матуру ће заједно највише два разреда :: Semberija INFO ::

 

На матуру ће заједно највише два разреда


БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације донио је у петак одлуку да се од 1. јуна завршним разредима основних и средњих школа дозволи прослава матуре, али за не више од 50 особа на једном мјесту, рекла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС.

Тривићева је након сједнице Републичког штаба рекла да су директори школа у обавези да обезбиједе окупљања која не прелазе тај број особа.

"Матурске вечери могу прослављати од 1. јуна. Честитам им за успјешан завршетак школовања и желим успјех у даљем образовању", поручила је Тривићева.

Предсједници актива директора основних и средњих школа у РС су сагласни да ће се матурантима свидјети вијест да ипак неће бити једна од генерација које ће пропустити матурско вече, али и да ће организовање матура у овим условима бити изазов.

Валентина Совиљ, предсједница Актива средњих школа приједорске регије, рекла је да ће након што заприме званичан допис из надлежног министарства поразговарати с ученицима завршних разреда да провјере да ли су заинтересовани за прославу матуре.

"Уколико наши ученици буду заинтересовани онда ћемо потражити простор у којем ћемо моћи да обезбиједимо све потребне услове за сигурну прославу матурске вечери", рекла је Совиљева за "Независне".

Додала је да ће сигурно жеље ученика испоштовати, јер то је ипак њихова матура.

"Сигурно је да ће организовање матура ове године бити изазов. У школи у којој сам ја директор има око 120 матуранта, то значи да бисмо матурско вече морали организовати три пута, ако узмемо у обзир да ће ту бити и професора у пратњи", казала је Совиљева.

Она је истакла да ће матуре организовати у другој половини јуна, јер сада долазе обавезе око полагања матурских испита.

Душко Ђурић, предсједник Актива средњих школа семберске регије, рекао је да ће слиједећи упутства надлежних организовати матуре, али да ће им ограничен број особа које ће смјети присуствовати представљати потенцијални проблем.

"Видјећемо према локалима које су ученици већ одабрали за прославу матурских вечери да можда унутар објекта подијелимо простор на мање дијелове да бисмо подијелили групе дјеце, наравно уз додатне мјере опреза", рекао је Ђурић.

Додао је да ће ученици завршних разреда свакако бити одушевљени овом вијести.

Мирослав Попржен, предсједник Актива основних школа бањалучке регије, рекао је да је изненађен одлуком да се матурске вечери ипак организују у оваквим условима, те да ће то засигурно бити додатни терет за школе.

"Говорећи у своје име нисам присталица да се матурске вечери организују, јер сматрам да смо досад успјешно одолијевали епидемији И не бих волио да не дај Боже након матура добијемо нове кластере", рекао је Попржен.

Додао је да још није јасно на који начин ће се ово организовати, јер су матуре одувијек биле генерацијска прослава, а сада ће само један или два разреда заједно славити.

"Разумијем да су се стекли услови за релаксацију мјера, али ми смо прије неколико дана на Наставничком вијећу разматрали чак да организујемо шалтерско уручивање свједочанстава, да се дјеца што мање излажу ризику", казао је Попржен за "Независне".

Истакао је да ће видјети и у разговору са родитељима шта они мисле о прослави матурске вечери, јер су људи и даље доста опрезни, посебно када су дјеца у питању.

У РС се настава у основној школи завршава 12. јуна, док ће девети разреди наставу завршити 29. Маја. Матуранти средњих школа завршиће 20. маја, а за остале средњошколце крај школске године биће 17. јуна.

​Независне новине