Борел: ЕУ одаје почаст различитостима :: Semberija INFO ::

 

Борел: ЕУ одаје почаст различитостима


Поводом Међународног дана борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борел изјавио је да ЕУ одаје почаст богатству људске различитости и праву сваке особе да се поноси тиме ко је, да утврди сопствени идентитет и да воли особу по свом избору.

“Неприхватљиво је да се људска права и даље крше и злоупотребљавају у свим дијеловима свијета, без икакве одговорности, на основу перципиране или стварне сексуалне оријентације или родног идентитета“, изјавио је Жозеп Борел.

Он је навео да се ЛГБТИ особе суочавају с посебним изазовима као и са стигмом, маргинализацијом и ограничењима у приступу здравственим услугама због дискриминаторних закона и негативних ствова друштва, чак и у вријеме пандемије корона вируса. 

“ЛГБТИ особе уједно су жртве насиља и злостављања, а број случајева насиља у породици нагло је порастао током изолације. Сада је више него икада вријеме да међународна заједница потврди своје обавезе у борби против свих облика насиља, дискриминације, говора мржње и злочина из мржње усмјерених против ЛГБТИ особа на основу сексуалне оријентације, родног идентитета или на било ког другог разлога“, рекао је Борел. 

Према његовим ријечима, ЕУ је одлучна у својој намјери да се бори против некажњавања кршења људских права, дискриминације и злостављања ЛГБТИ особа у цијелом свијету, те с тим циљем покренула је нову стратегију Европске комисије за равноправност ЛГБТИ особа.

“Европска унија подсјећа на то да су сва људска права универзална, недјељива, међузависна и међусобно повезана. То се не смије заборавити у ово вријеме глобалне кризе, као ни при нормализацији стања након кризе. Обавезујемо се да осигурамо да се нашим одговором поштују достојанство и људска права свих људи без било ког облика дискриминације, те позивамо све владе широм свијета да учине исто. Нико не би смио бити запостављен и ниједно људско право не би смјело бити занемарено, каже Борел.

Семберија инфо - М. Решидовић