У Српској 12 новозаражених вирусом корона :: Semberija INFO ::

 

У Српској 12 новозаражених вирусом корона


БАЊАЛУКА – У Републици Српској је у посљедња 24 часа потврђено још 12 случајева вируса корона, а тестирано је 417 лабораторијских узорака у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Како су саопштили из Министарства здравља и социјалне заштите РС, ријеч је о два мушкарца и десет жена. Два мушкарца су средње животне доби, пет жена је средње животне доби, а пет жена је старије животне доби.

Пет новозаражених особа је из Бањалуке, три из Приједора, и по једна особа је из Брода, Челинца, Котор Вароши и Прњавора.

Једна особа је хоспитализована, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

"У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је и још 13 здравствених радника из Бањалуке, Лакташа, Добоја, Челинца и Источног Сарајева и сви тестови су негативни.  Такође, тестирано је и 20 васпитача из дјечијих вртића из Бањалуке, Брода и Теслића и ови налази су такође негативни", саопштено је из Министарства.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.278 случајева вируса корона, а укупно су преминуле 92 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона. Опоравило се укупно 643 особе.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (САРС-КоВ-2) тестирано укупно 21.700 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијече 93 особе са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу КОВИД 19 хоспитализована су 42 пацијента теже клиничке слике, док је у изолацији пет пацијената.

"Код три пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три пацијента имају подршку кисеоничке маске. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је десет пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 30 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом", наведено је у саопштењу.

Како се даље наводи, у болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 54 пацијента са КОВИД 19 обољењем, у Општој болници Требиње 14 пацијената, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору 14 пацијената и у Универзитетској болници у Фочи  четири пацијента, и у Болници у Градишци је шест пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме КОВИД-а 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 149 особа, 17 особа је у Студентском дому у Требињу, двије особе су у Дому ученика у Бијељини и 28 особа је у Дому ученика у Добоју. У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 4.588 особа, а надзор је завршен код 27.967 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

​Независне новине