Епидемиолошка ситуација у БиХ задовољавајућа, расте број опорављених :: Semberija INFO ::

 

Епидемиолошка ситуација у БиХ задовољавајућа, расте број опорављених


САРАЈЕВО - Тренутна епидемиолошка ситуација у БиХ је задовољавајућа, а број опорављених од вируса корона расте, што је позитиван и охрабрујући показатељ, оцијенили су учесници данашње онлајн конференције министара задужених за област здравства којој је предсједавала министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић.

Осим Гудељевићеве, у раду конференције учествовали су министри здравља Републике Српске Ален Шеранић и Федерације БиХ Вјекослав Мандић, шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта Акиф Пезеровић, директор Канцеларије Свјетске здравствене организације /СЗО/ за БиХ Виктор Олсавски, те представници УН у БиХ.


На конференцији је разговарано о епидемиолошкој ситуација у БиХ, предузетим мјерама заштите и њиховим резултатима, приватним пошиљкама лијекова за пацијенте, статусу лијекова и другом таласу борбе против вируса корона /психосоцијалним аспектима борбе/.

На питање о врхунцу пандемије није био могућ јединствен и коначан суд јер се сваких 14 дана може мјерити учинак за претходни период, а имајући у виду ублажавање мјера, тек предстоји период праћења понашања становника БиХ, саопштено је из Министарства цивилних послова.

У саопштењу се наводи да је до овог тренутка понашање и дисциплина грађана БиХ показала изузетан резултат јер се није догодио експоненцијални раст броја обољелих и заражених.

Олсавски је рекао да се БиХ налази на трећем мјесту, након Бугарске и Албаније, по најбољој епидемиолошкој слици.

Говорећи о приватним пошиљкама лијекова постигнут је договор да ће се ентитетска министарства у најкраћем року изјаснити о иницијативи Управе за индиректно опорезивање БиХ, након што је Агенције за лијекове дала позитивно мишљење.

Учесници конференције разговарали су и о неопходном покретању свих активности које ће допринијети да се помогне грађанима, како кроз психосоцијалне аспекте, тако и привредне који су погођени затварањем предузећа и смањењем броја радних мјеста.

На састанку је наглашено да ће СЗО и УН подржати све идеје Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Срна / Глас Српске