СТАНИЋ: БОЉЕ ЈЕ ВЈЕРОВАТИ СВОЈИМ ОЧИМА, НЕГО БИЛО ЧИЈИМ РИЈЕЧИМА. ОБЈЕЛОДАНИТИ ВИДЕО НАДЗОР. :: Semberija INFO ::

 

СТАНИЋ: БОЉЕ ЈЕ ВЈЕРОВАТИ СВОЈИМ ОЧИМА, НЕГО БИЛО ЧИЈИМ РИЈЕЧИМА. ОБЈЕЛОДАНИТИ ВИДЕО НАДЗОР.


Пут од формирања комисије за утврђивање евентуалних пропуста на УКЦ Бања Лука па до њеног коначног извјештаја је прилично дуг. У том времену биће још много сучељавања супростављених ставова. Цијелу ову ситуацију на једноставан начин може пресјећи руководство УКЦ-а кроз објелодањивање властитог видео надзора којим је УКЦ у потпуности покривен – истакао је Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.
 
„Наравно да при том објелодањивању треба испоштовати све захтјеве етике и Закона о заштити личних података пацијената, а не како се десило у емисији Досије на АТВ гдје је помоћник за медицинска питања УКЦ-а Бања Лука изнио име и дијагнозу обољелог љекара са УКЦ-а“ – нагласио је Станић.
 
Станић каже да су његови одређени приједлози упућени министару Шеранићу у начелу прихваћени и да јавност сад са нестрпљењем очекује налазе те комисије.
 
„Након фрапантних навода о проблемима у УКЦ-у Бања Лука које су изнијели представници Струковног синдиката доктора медицине, представници највишег руководства УКЦ-а су покушали демантовати те наводе, након чега је услиједила врло запажена конференција за медије највишег руководства Струковног синдиката доктора медицине. Сам министар Шеранић је рекао да ће бити урађени протоколи о поступку са отпуштеним пацијентима, што је јасан доказ да их до сада није било, а било је отпуштања пацијената и пребацивања у друге болнице“ – појаснио је Станић.
 
Предсједник Одбора за здравство СДС истиче да слика говори хиљаду ријечи и да би снимци видео надзора могли расвијетлити спорна питања од носења - посједовања заштитне опреме, поштовања протокола, путева кретања пацијената...
 
„Интересантни би били снимци друге половине марта, цијелог априла и нарочито 02. и  03. маја када је на УКЦ-у Бања Лука вршена "реорганизација- пресељење"“ – указао је Станић.
 
Уз то, каже Станић, треба приказати реверсе са задуженом заштитном опремом по сваком здравственом раднику као и нездравственим радницима који су по природи свог посла могли доћи у контакт са зараженим пацијентима.
 
„Када би се ти подаци учинили доступним како Струковном синдикату доктора медицине, као и широј јавности макар у дијелу, прекинула би се сва нагађања, смањио простор било каквим шпекулацијама и створила солидна основа да се евентуално уочени проблеми почну отклањати. Здравство је јавно добро и сви му морамо помоћи. Најдужи пут почиње првим кораком!“ – закључио је Станић.

(СДС РС)