Лидери ЕУ обећали јачање веза са земљама региона :: Semberija INFO ::

 

Лидери ЕУ обећали јачање веза са земљама региона


БРИСЕЛ - Лидери ЕУ обећали су да ће ојачати везе са земљама западног Балкана, чија је захвалност Русији и Кини због подршке током пандемије вируса корона проузроковала узнемиреност у блоку, саопштили су неименовани званичници и дипломате.

Из Уније је саопштено да блоку није на прави начин одато признање за обезбјеђивање 3,3 милијарде евра за регион, а званичници тврде да је та помоћ вриједнија од медицинске опреме коју су Пекинг и Москва послали у Србију и БиХ у раној фази епидемије.

Самит, који је првобитно требало да се одржи у Загребу, одржан је путем видео-конференције, на којој су, поред лидера 27 земаља чланица ЕУ, учествовали и лидери Србије, БиХ, Црне Горе, Албаније, Сјеверне Македоније и самопроглашеног Косова.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел, који предсједава самиту, написао је на “Твитеру” након почетка састанка да је први приоритет свих лидера да се заједничким снагама побиједи ковид-19.

“Такође ћемо вам рећи и то да се не можете улагивати Кинезима и Русима када вама то одговара”, нагласио је Мишел.

Мишел је истакао да данашњи самит шаље важну поруку, а то је да је 27 чланица ЕУ “посвећено региону”.

Кина и Русија су у марту послале љекаре и медицинску опрему у БиХ и Србију, како би помогле да се заустави ширење вируса корона у тим земљама, у вријеме када је првобитна реакција ЕУ била преспора, пише Ројтерс.

Предсједник Србије Александар Вучић, који је у то вријеме јавно захвалио предсједнику Кине Си Ђипингу и кинеском народу, изјавио је данас да је захвалан због помоћи коју је ЕУ пружила Србији.

Након више година занемаривања подручја западног Балкана, ЕУ је сада обратила пажњу на земље региона, усљед забринутости због утицаја Кине и Русије у посљедњих неколико година.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је у новембру да ће “други учинити више” за земље западног Балкана уколико то не уради ЕУ.  

Ђукановић: Европска солидарност није стала на границама Уније

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да помоћ ЕУ у кризи изазваној вирусом корона показује да њихова солидарност није стала на границама Уније.

Ђукановић, који учествује на загребачком Самиту ЕУ-Западни Балкан на коме се разматрана питања сарадње у борби са епидемијом ковида-19 и њеним посљедицама, навео је и да земље региона морају да јачају отпорност према понудама које поткопавају европске вриједности и јединство.

Он је истакао да су отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, именовање специјалног представника, подршка од 3,3 милијарде евра за санирање посљедица пандемије и одржавање Самита у овим околностима потврда обновљеног ентузијазма европских партнера у региону, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе.

“Желимо да очувамо овакав вид дијалога и да западни Балкан буде дио европског плана опоравка”, закључио је Ђукановић.

Он је рекао да се процес европеизације западног Балкана може поспјешити квалитетним инфраструктурним повезивањем са ЕУ, кроз свеобухватан и прецизно Фокусиран инвестициони и стратешки оквир.

“Црна Гора је у кризном времену учврстила стабилност и повјерење у сопствене капацитете. Институције, здравствени систем, црногорски грађани показали су виталност, одговорност и компетентност”, оцијенио је Ђукановић.

Ђукановић је додао да се наставља градња отвореног европског друштва демократије и владавине права, а Фокус је и на економском опоравку и наставку динамичног развоја.

​Срна / Глас Српске