У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ 31 НОВИ СЛУЧАЈ ВИРУСА КОРОНА :: Semberija INFO ::

 

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ 31 НОВИ СЛУЧАЈ ВИРУСА КОРОНА


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић  јутрос је на редовној конференцији обавијестио јавност да је у протекла 24 часа регистрован  31 нови случај заразе у РС.

- У Институту за јавно здравство и у Универзитетском клиничком центру РС урађено је 512 узорака, а код 31 особе утврђен је вирус корона. Са данашњим даном констатујемо да у Републици Српској имамо 611 особа код којих је потврђено присуство новог вируса корона, а до сада је у РС од последица заражавања вирусом корона преминуло 20 особа. Посљедња особа која је преминула је из Требиња, наводи министар Шеранић.

Од новозаражених 17 је  мушкараца и 14 жена. Највише их је из Бања Луке ( 11) и Прњавора (6),  а по двије  из Кнежева и Приједора и по једна особа из Лакташа, Дервенте, Градишке, Котор Вароши, Оштре Луке, Српца, Теслића, Гацка, Требиња и Угљевика.

Наведена мјеста су мјеста пребивалишта заражених особа, што нужно не значи да се особе и налазе на овим локацијама. Тако је међу овим особама њих 19 из надзора које редовно врше надлежне институције.

- То значи  да међу њима има и шест особа из старачког дома из Кнежева, гдје смо имали заражене његоватељице, а вирус се проширио и на кориснике овог дома. У том дому смо тестирали све особе и утврдили да су остале особе негативне. Када су у питању други домови, тестирали смо још 79 особа из старачких домова из Српца, Прњавора, Приједора, Бања Луке, Градишке, Новог Града, Зворника и Требиња и сви налази су негативни, појашњава Шеранић.

Како наводи, поред шест корисника старачког дома из Кнежева, у овом турнусу је утврђено присуство новог вируса код седам здравствених радника: четири су из УКЦ ( три медицинске сестре и један доктор медицине), једна медицинска сестра из болнице у Градишци, једна медицинска сестра из болнице у Бијељини и један медицински техничар из приватне здравствене установе.

Када је ријеч о најављеним ублажавањима мјера Шеранић наглашава да се мора говорити о стриктном епидемиолошком и инспекцијском надзору.

- Ублажавање мјера не зависи само од нас него и од сусједних земаља, јер ће се ублажавањем мјера код њих мијењати ситуација и код нас, каже министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.