​Основни суд у Бијељини: Рад у вријеме ванредног стања :: Semberija INFO ::

 

​Основни суд у Бијељини: Рад у вријеме ванредног стања


У ситуацији која је задесила грађане Босне и Херцеговине и Републике Српске, али и цијелог свијета, сви системи и све структуре људског друштва, па тако и наше локалне заједнице, у новим су режимима рада. У потрази за информацијама које су битне за грађане, Семберске новине и портал Семберија инфо, уз све мјере заштите и социјалног дистанцирања, посјетили су на његовом радном мјесту  Аида Ханушића, предсједника Основног суда у Бијељини.

Интересовао нас је нови режим рада ове правосудне установе, која ради скраћено радно вријеме, од 9 до 13 часова. Све тужбе или приједлози не примају се на писарници суда него путем поште. У марту је запримљено 1549 предмета, што је за 200 предмета мање него у марту прошле године. Континуитет рада одржао се у протеклом мјесецу, али је неизвјесно шта ће се дешавати до краја априла и током маја, јер се не одржавају рочишта.



„У том скраћеном радном времену пружају се услуге грађанима који морају и могу завршити неопходне административне послове, као што је овјера апостиле, издавање увјерења о некажњавању и слично. Суд ради, судска управа ради и раде дежурне службе. Судије раде на принципу дежурства, по један судија на сваком одјељењу, у скраћеном радном времену,“ каже Ханушић и додаје да се ради о ситуацији каква није уобичајена, што узрокује одређене потешкоће у раду, али се све планиране норме још увијек испуњавају. Приоритетни стари предмети такође се рјешавају према плану.

На почетку епидемије, овај суд је средином марта добио упутства Министарства правде Републике Српске и Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине, а мјере које су предузете на основу тога на снази су до даљњег. 

„Примарни циљ овог суда је здравље свих запослених, као и здравље грађана, учесника у судском поступку.  Мјере које смо добили од надлежних односе се на ограничавање рада, скраћење радног времена, организовање рада од куће судија овог суда као и на приоритетне предмете, а то су предмети лишења слободе. Даље, 23. марта Високо судско и тужилачко вијеће донијело је сет мјера којима је дало конкретне упуте у којим предметима ће се судити у судским поступцима. Предложили су предсједницима судова да се рад организује тако што ће се одложити сви главни претреси у кривично-правној материји, осим у предметима у којима је одређен притвор или се тражи одређивање притвора, у којима постоји опасност од застарјелости и у осталим хитним случајевима прописаним кривичним законима у Босни и Херцеговини и Републици Српској,“ каже наш саговорник Ханушић.

Додаје да су у прекршајно-правној материји такође одложени сви предмети, осим предмета који су покренути на основу пријаве због поступања супротно издатим рјешењима и наредбама надлежних органа за вријеме ванредног стања проузрокованог корона вирусом. Што се тиче грађанске материје, ту су такође одложена сва суђења, осим у предметима у којима се треба одлучити о мјери осигурања, која штити и спрјечава угрожавање нечијег права, док се тај спор пред судом не ријеши. 



„Дакле, након тих упутстава донио сам „Одлуку поводом епидемиолошке ситуације изазване појавом и ширењем  КОВИД 19  (Корона вирус)“, коју смо објавили јавно на сајту суда, поставили на видна мјеста на уласку у зграду суда и на такав начин обавијестили грађане, а и ово је једна од прилика за информацију грађанима. Даље, урадили смо дезинфекцију просторија суда. Имали смо проблем са набавком заштитне опреме, али ту су нам у сусрет изашли Градска управа и градоначелник Мићо Мићић, те начелник Општине Лопаре Радо Савић, јер и у тој општини овај суд има своје одјељење. Тренутно имамо маске за све запослене, за судије, али и за странке које желе да уђу у суд у овом периоду,“ каже Аид Ханушић, предсједник Основног суда у Бијељини, који има и поруку за грађане, послодавце, локалну власт и све заинтересоване који имају неке судске спорове:

„И даље постоји институт судске нагодбе. Пожељно би било да странке у споровима покушају приближити своје ставове до судског поравнања. Свој интерес у овом смислу сви заинтересовани могу пријавити на дежурни телефон централе суда 055/224-910 у времену од 9 до 13 часова. Сва поравнања би се радила уз све мјере заштите у судници број 11 која се налази у приземљу и довољно је пространа за мјере социјалне дистанце. Такође, у случају потенцијалних судских спорова,  апелујем да се два пута размисли о могућим споровима везаним за радне односе како би се избјегла непотребна суђења након проласка ове непосредне опасности. Наравно, суд не ускраћује ничије право и бићемо увијек на услузи грађанима којима желим да успјешно и у здрављу преброде ово ванредно стање.“

​Семберске новине - Семберија инфо