ЦВИЈАНОВИЋ: НАДАМ ДА ЋЕМО У МАЈУ РЕЛАКСИРАТИ ОДРЕЂЕНЕ МЈЕРЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦВИЈАНОВИЋ: НАДАМ ДА ЋЕМО У МАЈУ РЕЛАКСИРАТИ ОДРЕЂЕНЕ МЈЕРЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
- Надам се да ћемо током мјесеца маја релаксирати одређене мјере и да ће се тада стећи и услови за укидање ванредног стања - рекла је за портал vijesti.ba предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Истакла је да је одлуком о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске омогућено, прије свега, брже и ефикасније доношење и провођење мјера у циљу спасавања људских живота и спречавања ширења заразе, као и мјере које су усмјерене на одржање привреде која је озбиљно погођена у вријеме пандемије, али и у сфери образовања

- Ванредно стање је било нужно јер су се исцрпиле све могућности које смо имали у оквиру ванредне ситуације.

Прибјегли смо овом рјешењу јер је неопходно да интервенишемо у одређене законе, а због забране окупљања није могуће обезбиједити рад Народне скупштине Републике Српске јер би таква засједања представљала озбиљан здравствени ризик - рекла је Цвијановићева и додала - Пандемија нас је натјерала да у потпуности промијенимо начин функционисања друштва, и због тога се морало реаговати на овај начин.

Када је ријеч о уредбама које су ступиле на снагу, као и да ли ће их бити још предсједница Српске је истакла да ће се оне доносити сходно потребама Владе да регулише одређена питања у вријеме пандемије, односно у околностима ванредног стања.

- Дакле, уз ове већ донесене које се односе на давање олакшица привреди, прилагођавање у правосуђу по питању рокова и поступања, нови начин реализације наставног процеса у образовању и тако даље, појавиће се сигурно и друге ствари које ће бити неопходно регулисати уредбама са законском снагом. Оне ће ићи на потврду у Народну скупштини кад се за то стекну услови. Надам се да ће то бити што прије - нагласила је Цвијановићева.

Нагласила је да је тешко прецизно рећи када ћемо се вратити у нормалан режим функционисања.

- То зависи од здравствених околности и то не само код нас, већ и у ширем окружењу, али се надам да ћемо током мјесеца маја релаксирати одређене мјере и да ће се тада стећи и услови за укидање ванредног стања - рекла је Цвијановићева и додала - Све ове околности на дневној основи анализира Главни координациони тим, као и Републички кризни штаб, и мислим да ће се ићи у том правцу.

Цвијановићева је рекла да је Српска на вријеме реаговала и предузела добре кораке.

- Рекла бих – прилично добро знајући колико је тешко управљати оваквом ситуацијом. Ако узмемо у обзир шта се дешавало у земљама које су у нашој перцепцији узор, укључујући и њихове далеко боље капацитете и ресурсе и у привредној и у здравственој сфери, онда бих рекла да смо се на вријеме мобилисали и да смо предузели добре кораке. Било би и боље да је постојала уједначена пракса између два ентитета у погледу третмана улазака наших држављана из иностранства - нагласила је она.

Сматра да се и даље не може тачно предвидјети колико би криза могла да потраје.

- Оно што са сигурношћу можемо рећи је то да су превентивне мјере које смо у Републици Српској донијели први у региону, допринијеле ефикаснијој борби са пандемијом. При томе треба захвалити нашим здравственим радницима и огромној већини наших грађана који су дисциплиновано поштовали донесене мјере - истакла је предскедница Српске.

НАВЕЛА ЈЕ ДА ЋЕ ПОСЉЕДИЦЕ БИТИ ОЗБИЉНЕ

- И то не само код нас, већ и цијелом свијету. Зато је наша обавеза да креирамо рјешења, како би се привредни живот, након што се изборимо са здравственом кризом, обновио у што краћем року - поручила је она.

На питање како је ЕУ одговорила на кризу изазвану пандемијом Цвијановићева је рекла - Према оном што су у прво вријеме рекле и саме државе чланице најтеже погођене пандемијом – конфузно, споро и недовољно солидарно. То је њихова оцјена, а била је и наша - поручила је предсједница Српске.

Додала је када је ријеч о колективној перцепцији колективитета која постоји кад је ријеч о ЕУ она се некако се истопила и расула на појединачно виђење земаља и активности које оне проводе.

- Мало шта се ту доживљавало као интегрисана акција колективитета. Након неког времена, слика је постајала боља - истакла је Цвијановићева.

Навела је да су њена очекивања од ЕУ велика.

- Не само кад је ријеч о помоћи у борби са пандемијом, већ и кад је ријеч о подршци за обнову привреде, и желимо да се то јасно види кроз наше партнерство. Зато се надам, а и желим, да се та укупна слика наших односа што прије рехабилитује, иако знам да је цијела Европска унија тешко погођена и да је за то потребно неко вријеме - поручила је предсједница Српске.

(ртрс.тв)