Научници прогнозирали када ће бити крај активности вируса корона :: Semberija INFO ::

 

Научници прогнозирали када ће бити крај активности вируса корона


Фото - Танјуг / АП
Научници очекују снижење активности вируса корона до љета, јер долази топлије вријеме, што не погодује вирусу, рекао је замјеник директора за иновације Истраживачког института за епидемиологију и микробиологију "Пастер" у Санкт Петербургу Александар Семјонов.

"Сад нам стиже љето, свуда ће порасти температура, биће повећана инсолација, ултраљубичасто зрачење и слично. Вирус корона одређено вријеме опстаје у окружењу, али не може заувијек. Надам се да ће на љето активност вируса ослабити. Оптимална температура за пренос вируса је од пет до 12 степени, управо оно што сада имамо у европском дијелу Русије. Такви услови су повољни за ширење вируса, док топлота, очигледно, није“, истакао је Семјонов, преноси "Русија 1“.

Према његовим ријечима, љето још није наступило и нема довољно података који би потврдили његове претпоставке.

"Постоји велика вјероватноћа да ће се са короном десити исто као и са вирусом атипичне пнеумоније, који је преплашио цијели свијет 2003-2004. године, када је владала епидемија САРС-а. И видите, 17 година касније нестао је без трага“, подсјеча стручњак.

Директор државног научног центра „Вектор“ Ринат Максутов такође сматра да постоји неколико могућих сценарија, када је ријеч о вирусу корона.

"Вјероватно ће прећи у сезонску болест, што зачи да ће се овај вирус стално налазити међу људском популацијом, по аналогији са другим вирусима корона и грипом, али, могуће, са већим бројем тешких случајева“, истиче он.

​Независне новине