СТАНИЋ: ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ЗАСЛУЖУЈУ ВЕЋЕ ПЛАТЕ :: Semberija INFO ::

 

СТАНИЋ: ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ЗАСЛУЖУЈУ ВЕЋЕ ПЛАТЕ


"Подржавам здравствене раднике и дајем им подршку, али тражим и од Владе Републике Српске да их подржи конкретно", казао је предсједник Одбора за здравство СДС доктор Слободан Станић.

Он је позвао Владу Републике Српске да се угледа на Србију.

"Здравствени радници су заслужили да добију повећање плате за 10 одсто. Зато позивам Владу да размотри ту могућност", казао је Станић.

"Србија је веома добро организовала систем одбране од вируса корона. Када би се ја питао који модел одбране примјенити у овим ситуацијама то би био овај који се проводи у Србији", казао је Станић.

"Седми пут вирус корона напада човјечанство", рекао је доктор Слободан Станић.

Он је подсјетио да се вирус корона у облику обољења САРС у новијој историји појавио 2002. године, те један облик 2012. године на Средњем истоку.

"Има све облике капљичне инфекције. Капљице два три сата проводе у ваздуху, па се ризичним сматра бити неком ближи од једног метра. Може се директно унијети у организам на уста, те дирањем ока или носа запрљаним рукама."

Станић наводи да је једино Кина имала право да буде изненађена вирусом.

"Кина је уредно извјестила СЗО која је прогласила здравствену пријетњу. То је већ паљење жутог аларма, а касније је проглашена пандемија. Мјере које је провела Кина може да проведе било која земља. Међутим, у земљама у којима постоји политика и избори сви размишљају шта ће ко да каже."

Говорећи о Републици Српској, Станић је рекао да може да одговорио на тренутни број заражених, али не и већи број са каквим се суочавају земље у региону.

Република Српска би могла да се нађе у проблему због мањка респиратора, наводи Станић.

“Ми их имамо довољно за овакву ситуацију. Међутим, када би дошло до раста броја обољелих не би имали довољно респиратора. Јасно је предсједник Србије рекао да планира да промогне Српској и у респираторима и да се најтежи пацијенти могу смјестити у Србији. Нажалост, често други мисле о нама него ми сами. Сам премијер је рекао да здравство крвари, али то крварење није заустављено.” – закључио је Станић.

(СДС РС)