БРНАБИЋ: ПРВА ЖРТВА КОРОНАВИРУСА У СРБИЈИ, МОЛИМ ВАС ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ :: Semberija INFO ::

 

БРНАБИЋ: ПРВА ЖРТВА КОРОНАВИРУСА У СРБИЈИ, МОЛИМ ВАС ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ


Foto: Printskrin / Tanjug
Премијерка Ана Брнабић саопштила је да је у Србији забележена прва жртва коронавируса, педесетдеветогошњи пацијент из Кикинде. Поновила је да је на свима нама одговорност да покушамо да заштитимо себе и своје тиме што ћемо излазити што је мање могуће и поштовати препоруке. Молим вас да останете кос куће, поручила је премијерка.

"Морам да саопштим да смо нажалост изгубили први људски живот у борби против коронавируса. Пре неколико сати у КЦ Војводине у Новом Саду преминуо је мушкарац стар 59 година из Кикинде", рекла је премијерка на конференцији у Влади Србије.

Навела да је преминули пацијент добио коронавирус од човека чији је син био у Милану и који се и сам бори сада за живот.

Председница Владе је у своје и у име председника Александра Вучића изјавила породици саучешће.
Брнабићева је рекла да је осам заражених коронавирусом у Србији тренутно у тешком стању и да се лекари боре за њихов живот.

Указала је да смо ушли у трећу недељу борбе против вируса и да је иза нас најтежих 24 сата, али и да је испред нас вероватно још много дана тежих од овог данас.

Поручила да је на свима нама одговорност да покушамо да заштитимо себе, своје најмилије и најближе, породице, комшије, локалну заједницу... тиме што ћемо излазити што је мање могуће и поштовати препоруке.

"Рестриктивне мере које су донете, донете су да би се сачувало здравље нације, да бисмо имали што мање жртава у овом рату и да дамо шансу здравственом систему", рекла је Брнабић и додала да се управо зато пооштравају мере забране кретања.

Од сутра прекид јавног превоза, од недеље кафићи 

Премијерка је најавила да се од сутра у 20 сати зауставља јавни превоз на територији целе Србије, док се у недељу у 20 сати затварају сви ресторани, кафићи и тржни центри.

Влада Србије ће додатно пооштрити мере забране кретања, па од сутра у 20 сати престаје јавни превоз на читавој територији Србије.

"Суспеднујемо јавни градски превоз до даљег, а од недеље у 20 сати затварамо ресторане, кафиће и тржне центре", рекла је премијерка и додала да за сада остаје рад такси удружења и достава хране.

Сутра стиже велика пошиљка помоћи из Кине

Брнабићева је рекла да се очекује да се сутра врати авион из Кине са великом пошиљком помоћи за Србију.

"Сутра увече се враћа са велким бројем медицинских апарта и заштитне опреме, али доћи ће, чему се највише радуђемо, експерти из Кине, који су се у тој земљи борили против корона вируса и који ће помоћи нашим стручњацима", рекла је премијерка.

Замолила је послодавце у Србји да запослени раде од куће, а да се за оне који то не могу обезбеди превоз, као и да се ти послодавци преко Привредне коморе Србије јаве влади.

Покушаћемо да привреда трпи што мање, рекла је Брнабићева додајући да нико неће пропасти ако буде слабије пословао у овој ситуацији.

Молим вас да останете код куће, поручила је Бранбићева.

"Нису ово мере за малтретирање грађана. То није да би увели полицијску државу, већ да се смањи број заражених", истакла је премијерка и пренела да је у Италији данас забележено 627 мртвих у једном дану, а 6.000 нових заражених.