СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА 2020: ВОДА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ У БОРБИ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА :: Semberija INFO ::

 

СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА 2020: ВОДА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ У БОРБИ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА


У складу са препорукама Владе Републике Српске и Савјета министара БиХ за спријечавање ширења вируса корона, у Републици Српској и БиХ одложене су све активности поводом Свјетског дана вода - 22. марта.
 
Управо су кризне ситуације широм свијета изазване негативним посљедицама климатских промјена, опредјелиле Организацију уједињених нација да тема Свјетског дана вода 2020. године буде: "Вода и климатске промјене", чиме се наглашава значај очувања вода и животне средине у односу на климатске промјене које негативно утичу на човјечанство.
 
Негативне посљедице климатских промјена, и те како су присутне и видљиве и на подручју Републике Српске, БиХ и Балкана, у виду честих поплава и суша. Да би зауставили негативне утицаје климатских промјена, потребно је да као друштво у цјелини, и као појединци, рационално користимо воду, да не загађујемо водотоке и да тражимо најбоља еколошка рјешења за употребу воде у индустрији и пољопривредној производњи. Како глобална популација расте тако расте и потражња за чистом водом која нестаје у многим дијеловима свијета. Република Српска располаже значајним водним ресурсима, и по томе спада у сам свјетски врх. Тако је један од најважнијих задатака нашег друштва, да сачувамо наше воде!
 
Јавна установа "Воде Српске" Бијељина ће средства која су планирана за трошкове обиљежавања Свјетског дана вода 2020. године, у износу од 5.000 конвертиблних марака, преусмјерити за помоћ спортско-риболовном друштву "Стублаја" (Бардача-Србац) за набавку адекватне водене пумпе која је неопходна за одржавање потребног нивоа воде и очување биљног и животињског свијета у овом заштићеном подручју. Ријека Стублаја раније се напајала водом путем изграђених канала које је користио рибњак Бардача. Међутим, с обзиром да је у том рибњаку дошло до прекида узгоја рибе, доводни канали су запуштени и затворени, због чега пријети опасност потпуног уништења флоре и фауне мочваре Бардача јер је ниво воде већ сада за 50-60 сантиметара нижи од потребног. Ријека Стублаја је једино подручје на локалитету Бардача које је и даље функцији узгоја рибе а СРБ "Стублаја" се труди да спријечи угинуће рибе и очува флору и фауну заштићеног подручја Бардаче. Да би у томе успјели, потребна је набавка и постављање адекватне водене пумпе чија набавна цијена износи 22.300 КМ.