ИНТЕРНЕТОМ КРУЖИ ЛАЖНИ КУЋНИ ТЕСТ ЗА ОТКРИВАЊЕ ВИРУСА КОРОНА :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРНЕТОМ КРУЖИ ЛАЖНИ КУЋНИ ТЕСТ ЗА ОТКРИВАЊЕ ВИРУСА КОРОНА


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Недавно се на интернету појавио кућни тест за који се тврди да може да вам помогне да хитно дјелујете уколико сумњате да имате корона вирус, као и да укаже на плућну фиброзу.

– Тајвански стручњаци савјетују да урадите једноставан тест сваког јутра. Дубоко удахните и задржите дах дуже од 10 секунди. Ако можете да држите дах оволико дуго без кашљања или потешкоћа у дисању, без анксиозности или тежине на плућима, значи да немате плућну фиброзу, што у основи значи да немате инфекцију – наведено је у тесту.

Већина свјетских медија је пренијела ову вијест наводећи да су овај савјет дијеле јапански љекари и тајвански стручњаци, а након што се проширио интернетом огласили су се и медицински експерти.

Здравствени стручњаци, Свјетска здравствена организација и Универзитет Станфорд су одбацили ове тврдње, али корисници друштвених медија и даље дијеле нетачне информације.

– Многе дезинформације о симптомима Цовид-19 вируса и третманима лијечења, које се лажно приписују Универзитету Станфорд, данима круже друштвеним мрежама и просљеђују путем имејл порука. Званичне информације из Станфорда доступне су на сајту: http://healthalerts.stanford.edu – пише на званичном Твитер налогу Универзитета.

Доктор Роберт Амар, специјалиста за заразне болести са Медицинског колеџа “Бејлор” из Хјустона, изјавио је за Ассоциатед Пресс да не постоји јасан доказ да корона вирус изазива 50-одстотну плуćну фиброзу.

Према мишљењу стручњака, десетоминутно дисање не може заиста да открије да ли неко има вирус.

– Ова врста теста може бити од помоćи у идентификацији особа са озбиљнијим болестима плуćа. Са друге стране неће моћи да идентификује особе које су заражене и имају благе симптоме или само сумњају на инфекцију – рекао је доктор Роберт.

Осим тога у оквиру објаве, у којој се савјетује да урадите кућни тест за откривање вируса корона, наведено је да ће испијање воде на сваких 15 минута убити вирус.

Иако је хидирање, односно конзумирање воде веома важно за свеукупно здравље, она не може да спријечи инфекцију корона вирусом – саопштила је Свјетска здравствена организација Филипина.

– Многа обољења, поред корона вируса, могла би да доведу до отежаног дисања, укључујуćи астму, анксиозност или кардиоваскуларне болести – изјавио је доктор Грегори Поланд, научник који ради на вакцини у познатој “Маyо”” клиници у Минесоти, пише Телеграф.

(српскаинфо.цом)