ЗАВРШЕН САСТАНАК ПУТИНА И ЕРДОГАНА НАКОН ШЕСТ САТИ :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕН САСТАНАК ПУТИНА И ЕРДОГАНА НАКОН ШЕСТ САТИ


Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/Tanjug
У Кремљу је завршен самит Русије и Турске, који је био усредсређен на ситуацију у сиријској провинцији Идлиб, преноси ТАС С.

Како се наводи, састанак предсједника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, трајао је скоро шест сати.

На почетку састанка, Путин је Еродгану изјавио саучешће због недавне погибије турских војника у Идлибу, оцјенивши да је ситуација у сиријској провинцији постала толико напета да захтјева њихове директне разговоре, преноси Ројтерс.
 
Ердоган је изразио наду да ће одлуке које буду донијете на данашњем састанку олакшати ситуацију на сјеверозападу Сирије, гдје су конфликти протеклих недјеља ескалирали.

Говорећи пред почетак сусрета, Ердоган је истакао да су односи између Турске и Русије у успону и да му је циљ да ојача те везе.

Конфликт у Идлибу, због којег се скоро милион људи иселило, интензивиран је ових дана између и савезничких побуњеника с једне стране и снага Владе Сирије подржане Москвом и Техераном с друге стране.

Прошле недјеље је 33 турских војника погинуло у ваздушним нападима снага сиријске владе, коју подржава Русија, након чега је Ердоган покренуо офанзиву “Прољећни штит”.

Борба за Идлиб, који представља посљедњу велику област на сјеверозападу под контролом побуњеника, могла би да проузрокује, према оцијени Уједињених нација, највећу хуманитарну кризу од почетка деветогодишњег цивилног рата у Сирији.

(Тањуг)