Бранислав Бореновић за СБ: Преко РСЕгзита Додик се поиграва са емоцијама народа :: Semberija INFO ::

 

Бранислав Бореновић за СБ: Преко РСЕгзита Додик се поиграва са емоцијама народа


Ужарена политичка ситуација у Босни и Херцеговини, сукоб Додика са опозицијом у Републици Српској, првенствено са ПДП-ом и СДС-ом, те његови вербални насртаји на представнике међународне заједнице, високог представника, домаће медије, показује једну врсту нервозе код српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине.

Милорад Додик није успио обезбједити јединствно у Народној скупштини РС око бројних питања, због чега се снажно обрушио на ПДП и СДС.

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић у интервјуу за Слободну Босну, између осталог, говори о актуелној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, стању опозиције у Републици Српској, те о закону о Уставном суду БиХ.

СБ: Господине Бореновићу, ПДП и СДС су постигли договор за локалне изборе. Да ли је тиме заокружена ваша сарадња или намјеравате ширити ту коалицију?

Наравно да је намјера да у што већем броју општина и градова имамо једног (градо)начелничког кандидата и страначке листе довољно јаке да покажемо намјеру да побјеђујемо. Логично је да након договора позовемо и друге који се не слажу са актуелним режимом и који су опредјељени да на локалним изборима започнемо велике политичке промјене за које смо увјерени да ће доживјети свој пуни успјех 2022 године. Народу је доста ове приватизације земље, бескруполозних и бахатих владајућих политичких елита, тајкунизације, девастације природних ресурса и одсуства било каквог озбиљног институционалног дјеловања.

СБ: Мало је нејасна слика нама у Сарајеву ко је стварна опозиција у Републици Српској, а ко су владајуће партије и њихови скривени сателити?

Ако је ишта јасно, јасна је политичка сцена Републике Српске, али и Босне и Херцеговине. У Републици Српској власт су СНСД и њихови полтронски сателити који ничу као печурке свакодневно, а опозиција су ПДП и СДС. На нивоу БиХ власт су Додиков СНСД (са познатим сателитима из РС), Бакирова СДА, Човићев ХДЗ, Комшићев ДФ и Радончићев СББ. Формирали су Савјет министара, подијелили фотеље, изабрали парламентарне колегијуме и шефове комисија и договорили једну “братску” коалицију, док су опозиција на нивоу заједничких институција СДП, Наша странка, СДС, ПДП, НБ и А-СДА. Данас су сви политички параметри познати – ко је власт, а ко опозиција и ово је једина земља на свијету у којој се власт квази свађа, “туче” и блокира рад земље, тражи изговор за свој неуспјех код некога другог, а има све механизме да ради свој посао. Све то показује сав парадокс и апсурд ситуације у којој смо. Наставиће се насртаји на опозицију, али ми смо спремни да их дочекујемо и да их напомињемо да раде, а не да глуваре.

СБ: Како оцјењујете овај политички маневар Милорада Додика са РСЕгзитом, да би касније давао изјаве медијима како нема никакве сецесионичке планове у Републици Српској? Очигледно је Милорад Додик “повукао ручну”, али није јасно под чијим притиском је попустио, да ли је то из Београда, под притиском међународне заједнице или се једноставно уплашио?

Већ виђено много пута. РСЕгзит се спомињао пар дана, а сада видимо да се више не користи, као ни гудбај - Гоодбyе БиХ. Већ видимо ново показивање знања енглеског од стране Додика које може стати у ријечи Welcome back BiH. То показује (не)озбиљност његове политике која девастира крупна политичка питања, поигравање са емоцијама људи и националним темама које редовно злоупотребљава. Али, с друге стране, он је избор његових партнера из већинског политичког Сарајева (СДА, ДФ, СББ) и наравно, ХДЗ-а, уз подршку странаца и значајног броја, углавном, јавних медија. Понављам, једни су друге бирали, подијелили фотеље и што би наш народ рекао – тражили сте, добили сте га.

СБ: Можете ли нам рећи како је Милорад Додик заузео тако радикалан став око пресуде Уставног суда БиХ на састанку са свим лидерима политичких партија у Републици Српској 12. фебруара? Постоји наиме прича да га је “на танак лед навукао” ваш коалициони партнер, лидер СДС-а Мирко Шаровић…

Не бих улазио у те неке приче. Питање Уставног суда је заиста крупно и важно политичко питање, присутно већ четврт вијека. Сигурно оптерећује нашу будућност у ЕУ, јер земља која има стране људе у својим институцијама није спремна да буде потпуно самостална, независна и интегрисана у велику европску породицу. Нисам сигуран да ће ова владајућа коалиција на БиХ нивоу у овом мандату ријешити то питање – нису га ставили ни у принципе за формирање власти, ни у Програм реформи… Хладне главе, снагом разума, нормалне политичке опције ће морати сјести и дефинисати закон о Уставном суду у којом ће бити домаће судије ослобођене било какве политичке прошлости и припадности некој странци уз јасно дефинисану улогу институција које их бирају како је уставом дефинисано. Са јасно дефинисаним садржајем рада, Уставни суд мора имати домаће судије, бити деполитизован, са прецизним надлежностима уз стручне, часне, одговорне професионалце.

СБ: У међувремену се појавила теза како би СДА пристала да се уклоне стране судије из Уставног суда БиХ, под условом да се истовремено укине ентитетско гласање и да се редуцира моћ Дома народа. Да ли би то прихватљиво за српске странке?

Трговачка политичка робна размјена и условљавање је направила највећу штету овој земљи, а посматрање Уставног суда као робу коју треба размијенити за нешто друго је у ствари девастација овако важне институције и поигравање са значајем исте.

Слободна Босна / ПДП РС - Аутор: Кенан Силајџија