БРОД ПУН ДРОГЕ КОЈИМ СУ УПРАВЉАЛИ ЦРНОГОРЦИ ИШАО ДО СОЛУНА :: Semberija INFO ::

 

БРОД ПУН ДРОГЕ КОЈИМ СУ УПРАВЉАЛИ ЦРНОГОРЦИ ИШАО ДО СОЛУНА


Foto: MUP Srbije
Осим око пет тона кокаина, холандска полиција на броду “Аресса” пронашла је и 50.000 таблета екстазија, евре и доларе.

Још није званично саопштено да ли је утврђено за кога су црногорски држављани превозили дрогу, заплијењену прије три дана у територијалним водама Арубе.

Холандски медији, међутим, позивајући се на изворе из истраге – објавили су да је на “Аресси” ухапшено више од 15 особа, међу којима и 11 црногорских грађана – чланова посаде.

Објавили су и да први резултати истраге указују да је у шверц дроге, вриједне више од 250 милиона евра, умијешан картел који у Венецуели воде Колумбијци Алекс Саб и Алваро Пулидо, звани Цучи, који се раније звао Герман Рубио.

Према сазнањима Вијести, међу једанаест ухапшених држављана Црне Горе су Подгоричанин Андрија Мугоша (30), Которани Никола Маркић (29), Михаило Ђорђевић (58), Трипо Бискуповић (37), Васко Радоњић (50) и Видоје Латковић (42), Баранин Драган Машановић (46), Новосађанин црногорског поријекла Никола Мартиновић (42) и Драгољуб Живковић (67) са Цетиња.

Портал еxпреса.ме објавио је да тамошње власти вјерују да је заплијењени екстази произведен у лабораторији на полуострву Парагуана, у провинцији Фалкон.

Еxпреса.ме преноси да је у Венецуели, гдје је “Аресса” задњи пут пристала, економија у слободном паду, да је корупција уобичајена појава и да америчке власти за истрагу трговине наркотицима, вјерују да су високи венецуелански званичници знали за претовар колумбијског кокаина.

Према најновијим подацима, нарко дилери који у Колумбији набављају кокаин “на велико” – бијели прах плаћају два долара по граму, док га у европским државама продају и по 100 евра.
 
Из црногорске полиције раније је незванично саопштено да је кокаин намијењен европском тржишту и да би, само за продају комплетног товара било узето више од 250 милиона евра.

– Уколико би га распарчавали, то би износило милијарде… – рекли су из црногорског МУП-а.

Нарко-клан ухапшен је прије три дана када је Морнарици Холандије дојављено да је дрога на броду.
Акција је реализована на основу информација црногорске Управе полиције, које је упутила партнерским службама Велике Британије, а реализована је у водама Венецуеле, у Аруби.

– Брод “Аресса” је лоциран и праћен цијелом рутом пловидбе дуж Јужне Америке, са посебним мјерама надзора при сваком уласку и изласку из лука. Након добијања оперативног податка да је кокаин “убачен” на “Арессу”, Морнарица Краљевине Холандије је у Аруби пресрела брод и започела детаљан претрес – саопштено је из Управе полиције.

Они су званично саопштили да су ухапшени и црногорски држављани – чланови посаде.

– Сумња се да је кокаин овим бродом, из Колумбије требало да буде прокријумчарен до једне од лука у Западној Европи – наводи се у тексту из полиције.

Вијестима је незванично речено да је сљедећа лука требало да буде Солун, гдје су планирали да стигну крајем марта.

– Полиција покушава да утврди да ли је кокаин требало да буде истоварен у Грчкој или је планирано да брод на путовању, мањим пловилима пресретну други чланови криминалне организације и пребаце дрогу – саопштио је један од извора Вијести.

​(српскаинфо.цом)