Тегелтија у Лондону: Инфраструктура и енергетика најважнији за западни Балкан :: Semberija INFO ::

 

Тегелтија у Лондону: Инфраструктура и енергетика најважнији за западни Балкан


ЛОНДОН - Председавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је данас да су за развој земаља Западног Балкана најважнији пројекти из области саобраћајне инфраструктуре, енергетике и пројекти који се тичу безбједности и спречавања елементарних непогода.

Он је на лондонском Инвестиционом скупу о Западном Балкану у организацији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) напоменуо значај инфраструктурних радова који спајају сјевер и југ Босне и Херцеговине, а за које је рекао да представљају најскупље и најтеже дионице.

"Слиједећа важна комуникација коју желимо је повезивање Сарајева и Београда. За то су показали интересовање други инвеститори, али не и ЕБРД. Србија иде брже од нас, али мислим да ћемо и ми наше изворе финансирања тог пројекта успјешно окончати", истакао је Тегелтија.

Како је навео, повезивање Црне Горе и БиХ на позицији Шћепан Поље - Фоча, једна је од дионица аутопута који треба да повеже Сарајево са Тираном и тај пројекат је ЕБРД исказао спремност да финансира.

Он је поменуо и обилазницу око Бањалуке која има стратешки значај и представља дио аутопута Градишка - средња Далмација.

Казао је да све жељезничке пруге подлежу модернизацији, те да је за унапређење жељезничког саобраћаја важна дионица Загреб - средња Далмација, преко Босне и Херцеговине.

Када је ријеч о енергетици, казао је да су потенцијали граничних ријека до сада неискоришћени.

Са Србијом су, напомиње, потписани споразуми око заједничког искоришћавања енергетских потенцијала ријеке Дрине.

"Најважнији су нам обновљиви извори енергије, али БиХ улаже и у термоелектране", рекао је Тегелтија.

Такође, каже Тегелтија, питање размјере штета и управљање штетама на ријекама од временских непогода једно је од кључних питања у све три државе, Хрватској, БиХ и Србији.

"Ти пројекти јесу скупи и захтјевни, али морамо заједно ући. Постоји потпуна сагласност о важности и спремности тих пројеката, потребни су извори финансирања", рекао је он.

Он се предсједнику ЕБРД захвалио на, како је навео, континуираној подршци Босни и Херцеговини, истакавши да је ЕБРД имао највише повјерења у БиХ од свих глобалних међународних институција.

Танјуг / Независне новине