ПРЕД ПОЧЕТАК СЕЗОНЕ НИ ВИШИМ ПЛАТАМА НЕ МОГУ ЗАДРЖАТИ ГРАЂЕВИНЦЕ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕД ПОЧЕТАК СЕЗОНЕ НИ ВИШИМ ПЛАТАМА НЕ МОГУ ЗАДРЖАТИ ГРАЂЕВИНЦЕ У БИХ


Foto: Robert Getel/RAS Srbija
Нова грађевинска сезона само што није почела, а фирме се поново суочавају с проблемом мањка радника. Обучених зидара, тесара, бравара, армирача, краниста, керамичара, молера скоро да и нема. Раднике из БиХ одводе фирме из Хрватске, Словеније, Њемачке, нудећи им вишу плату и боље услове рада.

Да је ситуација врло тешка, потврдио је и предсједник Синдиката грађевинарства и индустрије БиХ Махир Семић, који каже да ће домаћим фирмама у грађевинској сезони, која је на прагу, највише недостајати стручне и квалификоване радне снаге, пише Аваз.

– На бироу има радника, али то су све млади људи без икаквог искуства. И ако неко од њих добије посао, чим стекне основне вјештине, он одлази из БиХ јер му вани нуде много боље услове, али и сигурност на радном мјесту – каже Семић.

Према званичним подацима за 2018. годину, у Словенију је отишло више од 13.600 радника, а од тога око 70 посто грађевинаца.

– Послодавци покушавају повећавањем плата задржати раднике. Тренутна просјечна плата у грађевинарству је 606 КМ. Но, задржати раднике не могу само послодавци, нешто мора урадити и држава. Ми обучимо раднике, добијемо стручњаке и онда они одоше, а то је поражавајуће. Када би држава мало попустила и смањила обавезе, сигурно би било лакше – сматра Семић.

Подаци Агенције за статистику БиХ показују да је вриједност грађевинских радова фирми из БиХ у иностранству за девет мјесеци 2019. била за 5,1 одсто мања него у истом периоду годину раније.

– Више фактора може бити узрок том паду, али је вјероватно кључан недостатак квалификоване и оспособљене радне снаге – сматра Семић.

(српскаинфо.цом)